Meghozta az első ítéleteket szerdán a kölni városi bíróság a németországi nagyvárosban szilveszterkor elkövetett bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban, mindkét esetben lopás miatt róttak ki büntetéseket.
A bíróság két ügyet tárgyalt és zárt le szerdán. Az egyik ügyben a vádlott - egy 23 éves marokkói "fiatalember" - hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést és 100 euró (31 ezer forint) pénzbüntetést kapott, amiért kitépte egy 20 éves nő kezéből az okostelefonját, amikor az szelfit akart készíteni, a háttérben a kölni dómmal. A turista a tolvaj után rohant, akit még a helyszínen elfogtak a rendőrök.
Zoom
Younes A.
Zoom
A másik eset néhány száz méterrel odébb történt, egy hídon. Az áldozat egy férfi volt, aki a szilveszteri fényekbe boruló várost akarta fényképezni. Két támadója - egy 18 éves marokkói és egy 22 éves tunéziai "fiatalember" - elvette tőle kameráját és fotóstáskáját. Őket is elfogták még szilveszter éjjel. Az idősebb elkövető 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, társát egy évre próbára bocsátották.
Zoom
Samir S. és Khalid B. - a nevük kiírása sértené a jogaikat
Mindhárom elítélt menedékkérő, és egyiküket sem utasítják ki az országból.
A bíróság csak büntetőügyükkel foglalkozott, menedékjogi ügyükben nem foglalt állást.
A két tárgyalás jelentős sajtóérdeklődés mellett zajlott le. A bíróság szóvivője az ítéletek kihirdetése után elmondta, megszokott, hogy lopásoknál már a per első tárgyalási napján ítéletet hoznak.
(MTI nyomán, képek: Bild)