Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken.
Zoom
A robbanások az indulási oldalon, az utascsarnokban történtek. Az emberek pánikba estek, azonnal rohantak kifelé; életbe léptették a vészhelyzetet. A tranzitzónában várókat már kiengedték a területről - mondta az MTVA brüsszeli tudósítója.
Zoom
A repülőtér teljesen leállt, nem fogad járatokat.
A feltételezések szerint merénylet történt - mondta a tudósító.
Zoom
Frissítés: Azt már lehet tudni, hogy az egyik detonáció valószínűleg az American Airlines check-in pultjánál történt. Az egyik szemtanú "élménye": "éreztem, hogy megrázkódik az egész épület. Füst és por szállt fel... Arra indultam el, ahonnan a robbanásokat hallottam, és ahonnan az emberek kábultan kóvályogtak felém."
A rendőrség bejelentette, hogy több halálos áldozata is van a robbantásnak. A belga fővárosban mindenhol szirénaszót hallani.
A robbantással már többen összefüggésbe hozták, hogy a városban 4 napja vették őrizetbe a novemberi párizsi merénylet fő gyanúsítottját, Salah Abdeslamot.
További frissítések:
A metróban is robbantottak
Rrobbanás volt Maalbeek metróállomáson is, a belvárosban. Az állomás körülbelül 10 percre van az Európai Bizottság és az Európai Parlament épületétől.
Leállt a metróhálózat
Lezárták a teljes brüsszeli metróhálózatot - közölte a brüsszeli közlekedési vállalat.
Belgium teljes terrorkészültségben
Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.
Így történhetett a robbanás
A francia média szerint a két reptéri robbanás között csak percek teltek el, nem sokkal reggel 8 előtt. Az egyik az indulási oldalon, a másik pedig közel az egyik kifutópályához (más források szerint magán a kifutópályán) történt. A detonációban leomlott egy álmennyezet is. Egyelőre az is kérdéseket vet fel, hogyan juthatott robbanószerkezet a kifutópálya mellé, ahova elvileg senki nem juthatott be a repülőtér személyzetén kívül.
Zoom
Két bombát találtak
A belga Het Laatste Nieuws helyszíni beszámolója szerint két bombát találtak a repülőtéren. A robbantás helyszínét teljesen kiürítették.
11 halott is lehet
A rendőrség bejelentette, hogy több halálos áldozata is van a robbantásnak - az RTBF belga tévé 11 halottról és 25 sérültről tud.
Zoom
A Brüsszeltől 11 kilométerre északkeletre található Zaventem a főváros legfontosabb reptere. A reptéren 2015-ben 23 millió utas fordult meg, ezzel Európa 21. legforgalmasabb légikikötőjének számít.
Képek a maalbeeki metróállomásról:
Zoom
Zoom
Halottak a metróban is
Halálos áldozatai is vannak a Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) egyik dolgozójára hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.
Sky News elő:
Kettes fokozatú készültség hazánkban
Pintér Sándor  kettes fokozatú terrorkészültséget rendelt el a brüsszeli terrortámadás után.
A metróalagútból is evakuálnak
Egy utas a Twitteren fotót tett közzé arról, hogy az embereket a metrókocsikból az alagutakon keresztül evakuálják:
Zoom
Már 13 halottról és 35 súlyos sebesültről tudnak - három rendőrre is rálőttek Brüsszelben
Zoom
A belga televízió, a VRT öngyilkos merényletről beszél.
Tíz halott is lehet a metróban
A belga VRT hírügynökségre hivatkozva a BBC és a The Guardian is azt írta, hogy akár tíz halott is lehet a Maalbeek metróállomáson.
Az Euronews brüsszeli tudósítója szerint nem működnek a mobilhálózatok a belga fővárosban.
A tömegközlekedési hálózat is leállt
A belga közlekedési vállalat bejelentette, hogy a teljes tömegközlekedést leállították. Brüsszelben a metrók, a villamosok és a buszok sem járnak. Evakuálták a pályaudvart is.
Fokozott ellenőrzés Budapesten
A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly azt mondta, az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. A pályaudvarokon már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.
A repülőgépen rekedtek a magyarok
Nem hagyhatták el az utasok azt a Budapestről érkező repülőgépet, ami a robbantás idején szállt le Zaventem repülőerén - mondta az Origónak a járatot üzemeltető Brussels Airlines sajtószóvivője. A földön lévő gépet az utasokkal együtt egy biztonságos hangárba vontatják, onnan buszokkal szállítják majd el az utasokat. A szóvivő azt mondta, hogy a buszok a szállodákhoz viszik az utasokat.
Felfüggesztették a vonatközlekedést
Nem indulnak és érkeznek vonatok a brüsszeli Déli pályaudvarra (Brussels Midi). A vasúttársaság azt tanácsolja az utasoknak, hogy halasszák el tervezett utazásaikat.
Így őrzik a főbűnösök épületét
Négyes fokozatú a terrorkészültség Brüsszelben, az Európai Bizottság épületét is katonák védik:
Zoom
A belga főügyész megerősítette, hogy öngyilkos merénylő volt a repülőtéren
Forrás: Le Figaro.
Egy tanú szerint egy bőröndben lehetett a bomba a repülőtéren
A belga televízió frissülő cikke szerint az egyik tanú arról számolt be, hogy egy bőröndben lehetett a bomba Zaventem repülőterén.
Két magyar sérült van
Két magyar sérültje van a brüsszeli terrortámadásnak, kórházban vannak – közölte a brüsszeli konzuli osztály vezetője.
Páncélozott járművek tartanak Ferihegyre
A brüsszeli robbantások miatt Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter. Pintér Sándor azt mondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.
Belga ügyészség: terrortámadás történt
A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt kedd reggeli robbantásokat.
Összeül a nemzetbiztonsági bizottság
A brüsszeli robbantások miatt szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. Molnár Zsolt azt mondta: a Brüsszelben történtekről és azok magyarországi vonatkozásairól kérnek tájékoztatást.
Francia rendőrök a határon
Franciaország újabb 1600 rendőrt küld a belga határra a merényletek miatt - jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.
Még nem tudni, hányan haltak meg a metróban
A brüsszeli rendőrség megerősítette, hogy vannak halálos áldozatok a metróban, de arról nem adtak információt, hány ember életét követelte a Maalbeek állomáson elkövetett merénylet.
Zoom
A Le Soir lap szerint 15-en haltak meg és 10-en sérültek, de korábbi híradások 10-12 halottról is szóltak.
Nem súlyos a magyar sebesültek állapota
A külgazdasági és külügyminiszter jelenlegi információi szerint nem súlyos a brüsszeli merényletsorozat két magyar sebesültjének állapota. Mint mondta, a belga hatóságok közvetlenül az érintett nemzetek nagykövetségeivel közlik a sérültekkel kapcsolatos információkat. Szijjátó Péter szerint nem kérdéses, hogy nőtt az európai terrorfenyegetettség.
Belga kormányfő: külföldi halottak is vannak
Charles Michel belga miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy még mindig nem tudják pontosan, hány áldozatot követelt a reggeli merényletsorozat. A politikus megerősítette, hogy többen meghaltak, köztük külföldi állampolgárok is. Charles Michel mindenkit türelemre és óvatosságra kért.
Már biztos, hogy öngyilkos merénylet
A rendkívüli sajtótájékoztatón a belga főügyész ismét megerősítette, hogy öngyilkos merénylő robbantott a Zaventem repülőtéren. A halottak pontos számáról azonban még ő sem tudott információt adni.
Gyanús csomagot robbantottak fel a tűzszerészek
A Le Soir belga lap szerint egy robbanást hallottak a brüsszeli Rue de la Loi-n, azon az úton, amelyen a Maalbeek metrómegálló is található. A lap szerint egy gyanús csomagról van szó, amit a tűzszerészek robbantottak fel.
Vér borította az embereket
"Az emberek sokkos állapotban jöttek ki a repülőtér épületéből a robbanás után. Mindenük véres volt. Mi kint voltunk, és egyből tudtuk, hogy ez egy támadás. Sokan futni kezdtek, mi elbújtunk egy sarok mögött" - mondta az RT-nek Rob Verreykken szemtanú.
Strache kimondta, miről van szó
„Megint megbosszulták magukat az EU-s politika hibái. Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a felelőtlen tömeges bevándorlásnak az arab világból, a radikális iszlamisták a menedékjog leple alatti beáramlásának, a párhuzamos és ellentársadalmak támogatásának és az EU-s nyitott határoknak” – idézi a Mandiner cikke Hans-Christian Strache, a radikális Osztrák Szabadságpárt elnöke reakcióját a brüsszeli terrortámadásokra.
26 áldozat az első összesítés szerint
Az első hivatalos nyilatkozatok alapján készített összesítés szerint a brüsszeli támadássorozatban 26-an vesztették életüket, 11-en a repülőtéren, 15-en a metróállomáson, a sebesültek száma pedig 136.
TEK-esek a Kossuth téren:
Zoom
Zoom
Páncélozott járművek Ferihegyen:
Zoom
Holland miniszterelnök: senki ne utazzon Belgiumba!
A brüsszeli robbantások miatt Mark Rutte holland kormányfő azt tanácsolta kedden országa állampolgárainak, hogy ne utazzanak Belgiumba. A miniszterelnök elmondta, hogy megerősítették a repülőterek és a vasútállomások védelmét Hollandiában, és fokozott ellenőrzéseket léptettek életbe. Az amszterdami Schiphol repülőtéren megforduló utasok számos járatkésésről és erős rendőri jelenlétről számoltak be.
Kalasnyikov a repülőtéren
A belga RTBF hírtelevízió információi szerint egy Kalasnyikovot találtak a zaventemi repülőtér indulási oldalán a helyszínelők.
Evakuálták a királyi családot
A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint evakuálták a belga királyi családot Brüsszelből.
"Az IÁ áttette a fővárost Brüsszelbe"
Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban. "Úgy látszik, az Iszlám Államban harcoló testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.
"A minap elfogták Salah Abdeslamot, ma már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.
Megérkeztek a halottaskocsik
Több halottaskocsi érkezett Zaventem repülőterére - jelentette a helyi sajtó.
Zoom
Mégis maradt a királyi család
A belga királyi család a Twitteren közölte, hogy helytelenek voltak azok a sajtóinformációk, amelyek szerint evakuálták őket Brüsszelből.
A biztonsági kamerák rögzítették a robbanást:
A belga hatóságok számíthattak a támadásra
Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását – írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást.
A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottjaként számontartott francia állampolgár múlt pénteki letartóztatása után belga illetékesek jelezték, hogy terroristák újabb támadásokkal válaszolhatnak – tájékoztatták német források a Der Tagesspiegelt. Hozzátették, a keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el. Értékelésük szerint a németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására.
Hivatalos: 34 halott Brüsszelben
Hivatalosan is 34-re emelkedett a brüsszeli merényletsorozat halálos áldozatainak száma. Maggie de Block egészségügyi miniszter bejelentette: a zaventemi repülőtéren 14 ember halt meg, és 81-en megsérültek. A belga tömegközlekedési társaság legújabb hivatalos adatai szerint Maalbeek állomáson 20 ember életét követelte a támadás, és 55 ember sérült meg. Közülük tízen kritikus állapotban vannak.
Zoom
Újabb támadásoktól tartanak
Didier Reynders belga külügyminiszter szerint félő, hogy több terrorista még mindig szabadlábon van Brüsszelben.
Fel nem robbant pokolgépet találtak
Egy fel nem robbant pokolgépet és egy kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.
Szír külügy: a brüsszeli terrortámadás a Nyugat elhibázott politikájának a következménye
A szír külügyminisztérium közleményben ítélte el a brüsszeli repülőtéren és metróállomáson elkövetett merényletsorozatot. A minisztérium viszont kiemelte, hogy a mostani támadás a nyugati államok eddigi elhibázott közel-kelet politikájának a következménye.
A szír külügy képviselője szerint a Nyugat túl toleráns volt eddig a terrorizmussal szemben.
Néhány terrorista teljesen meg tudja bénítani Brüsszelt
A magyar állami tévé helyszíni tudósítója a brüsszeli autópálya-körgyűrű szélén bőröndöket vonszoló, poggyászkocsikat toló, a város felé igyekvő embereket látott. Nincs tömegközlekedés, és összeomlott a mobilhálózat is.
Polgármester: 20 halott, 106 sérült a metróban
Korai még arról beszélni, pontosan hány áldozatot követelt a reggeli merényletsorozat - jelentette be a brüsszeli polgármester. Yvan Mayeur megerősítette a sajtótájékoztatóján, hogy Maalbeek metróállomásán húsz ember halt meg, és 106-an megsebesültek, de úgy fogalmazott, hogy a szám még tovább nőhet.
Lábsérülésbe haltak bele az áldozatok
Zaventem repülőterén az áldozatok nagy része lábsérülésbe halt bele - mesélte egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek. Ez nagy valószínűség szerint arra utal, hogy egy földre helyezett csomag robbant fel a terminálon.
"Öt halottat segítettem kicipelni, mindanniuknak leszakadt a lába" - mondta a csomagellenőrzésnél dolgozó Alphonse Youla. A férfi arról is beszélt, hogy az első robbanás előtt egy férfi arabul kiabált, a detonáció pedig olyan erejű volt, hogy leszakította az álmennyezetet.
34 áldozat, 198 sérült
A brüsszeli tűzoltók megerősítették, hogy 14 áldozatuk volt a repülőtéri merényleteknek, ők most 92 sérültről beszéltek. Így a támadásoknak összesen 34 áldozatuk volt, a sérültek száma pedig a metróval együtt már 198.
A pápa most nem a muszlimbefogadást sürgeti
Elítélte "az oly sok szenvedést okozó vad erőszakot" Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében. A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.
Kiürítik Belgium egyik atomlétesítményét
Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.
A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél.
Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.
Charles Michel kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.
Tele sajnálkozó rajzokkal a világháló
Pedig inkább azon kellene elgondolkodni végre, mi ennek az oka, és mi a megoldás, különben hetente lehet hasonlókat rajzolgatni...
Zoom
Szögek voltak a bombában
A Zaventemben használt bombában szögek voltak, hogy még több áldozatot szedjenek. A szögeket megtaláltuk az áldozatok testében, ez megerősíti, hogy a támadók repeszbombát használtak - ­ nyilatkozta Marc Decramer, a leuveni Gasthuisbergi Egyetemi Kórház orvosa a VTM holland nyelvű belga tévének.
A szíriai tűz
Európát a szíriai és közel-keleti "tűz perzseli", és ez megmagyarázza az ultraradikális dzsihádista csoportok által jelentett egyre nagyobb fenyegetést - áll a Hezbollah libanoni síita szervezet közleményében, amelyet a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra válaszul adott ki.
Kiürítik az Európai Bizottságot
Délután négykor evakuálja az Európai Bizottság épületét a brüsszeli rendőrség. Az alkalmazottakat eddig arra kérték, hogy maradjanak az irodákban, de a rendőrök végül úgy döntöttek, mindenkit hazaküldenek, majd szobáról szobára átvizsgálják a helyszínt.
A középső kocsi robbant
Részleteket közült a brüsszeli közlekedési vállalat a Maalbeek állomáson történt terrortámadásról. Az STIB szerint a három kocsiból álló szerelvény éppen a közeli Arts-Loi állomás felé indult, amikor a középső kocsiban megtörtént a robbanás. A kocsi ekkor még az állomás területén volt, ezért a vezető azonnal megállította a szerelvényt, majd evakuálta az utasokat.
Fotón a feltételezett merénylők
A dh.be belga bulvárújság nemrég fotót közölt az állítólagos merénylőkről. A képen két férfi látszik, amint kocsikat tolnak a zaventemi repülőtéren. A lap azt állítja, hogy a képet a biztonsági kamerák készítették nem sokkal a merénylet előtt.
Zoom
Csomagba rejtett pokolgép
Csomagba rejtett pokolgép robbanhatott a brüsszeli repülőtéren - állította egy névetelsnéget kérő amerikai biztonsági szakértő az AP hírügynökségnek. Az is ezt a verziót erősíti, hogy az áldozatok többsége lábsérülésbe halt bele.
Végzetükbe futottak az áldozatok
Egy szemtanú arról beszélt a BBC tudósítójának, hogy több áldozat a végzetébe futott a repülőtéren. Amikor ugyanis felrobbant az első bomba, pontosan abba az irányba kezdtek el rohanni, ahol a második pokolgép működésbe lépett.
Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget
Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a brüsszeli merényletekért - írja a BBC. Ezt a a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség jelentette.
Az Iszlám Állam azt írta, hogy a brüsszeli támadásokkal válaszoltak arra, hogy „részt vesznek az IÁ elleni nemzetközi koalícióban."
A CNN korábban azt írta, hogy az Iszlám Állam több támogatója is ünnepelte a merényleteket. Az egyik Twitter-bejegyzésben azt írták, hogy „sokkal rosszabb következik."
212 sérült lehet összesen
A brüsszeli tűzoltók szerint összesen 212-en sérültek meg a repülőtéren és a metróban. Közülük 30 ember állapota életveszélyes, 96-an súlyosan, 86-an könnyebben sérültek meg, írja az NBC.
Fehér ruhás férfit keresnek
Most már a belga rendőrség is kiadta azt a fotót, amelyen a brüsszeli merényletek egyik feltételezett elkövetője látható. Arra kérik a lakosságot, hogy aki valamit tud a fehér ruhás férfi tartózkodási helyéről, vagy bármilyen információval rendelkezik, jelentkezzen. A biztonsági kamera felvételén látható két másik férfi személyazonossága egyelőre ismeretlen.
Zoom
Bosszú lehetett Abdeslam őrizetbe vétele miatt
Az Iszlám Állam az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, amelyek célpontjai repülőterek és vasútállomások - mondta az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője.
A veszélyről az iraki tisztségviselők korábban tájékoztatták az európai országokat, de "akkoriban Brüsszel még nem volt a tervek része". Az informátor szerint az Iszlám Állam dzsihadistái "Salah Abdeslam őrizetbe vétele miatt" szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.
Juncker sajnos folytatja a "munkát"
"Őszinte" részvétét fejezte ki a brüsszelieknek, a sebesülteknek, és az áldozatok hozzátartozóinak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A politikus úgy fogalmazott: Brüsszelt érte támadás, ugyanakkor egész Európa célponttá vált.
Zoom
"Ezek az események hatással vannak ránk, de nem rémítenek meg minket. Folytatjuk munkánkat azért, hogy együtt szembenézzünk a terrorfenyegetettséggel és európai megoldásokat találjunk a mindannyiunkat érintő kérdésekre" - írta.
Netanjahu azt szeretné elhitetni, hogy ezek ugyanolyan merényletek, mint a palesztinok harca a telepesek ellen
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a párizsi, az isztambuli, a San Bernardinó-i, a keddi brüsszeli merényletek és az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások egyazon támadásnak a részei, „amely mindannyiunk elpusztítását célozza, s ami ellen közösen kell küzdenünk” – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedden.
Szavaival az izraeli kormányfő kapcsolatot teremtett a brüsszeli merényletsorozat és az izraeli megszállók ellen fél éve tartó legújabb palesztin támadássorozat között az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) konferenciájára küldött keddi videoüzenetében.
Netanjahu az izraeli médiában is ismertetett beszédében elítélte a terrorakciót, részvétét fejezte ki a brüsszeli áldozatok családtagjainak, és kijelentette, hogy a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmeik, hanem „teljes pusztulásunkat akarják”.
„Legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk” – közölte Netanjahu, akinek igen jól jön minden hasonló eset – „de ez nem fog megtörténni” – mondta.
Az egyik túlélő felvétele a repülőtéri robbanás utáni percekről:
Támogatta a Fidesz a Jobbik javaslatát
Az élet egy újabb tragikus eseménye, a brüsszeli terrorcselekmények igazolták a Jobbik javaslatának szükségességét a honvédelmi törvény kapcsán. Ez automatikusan lehetővé teszi a Magyar Honvédség azonnali bevetését Magyarországon, amennyiben elrendelik a terrorkészültség 2-es fokozatát. Jelenleg ugyanis a katonaság alkalmazására a tömeges migráció okozta válsághelyzet ad csak lehetőséget, de a terrorizmustól okkal tarthatunk akkor is, amikor nincs ilyen jellegű különleges jogrend kihirdetve az országban. Egy ilyen merényletsorozat után hiába emelné a terrorkészültséget Orbán Viktor, ha a tragédia nem társul tömeges bevándorlással, a hadsereg kénytelen lenne a laktanyákban maradni. A Jobbik javaslata ezt az ellentmondásos helyzetet módosítja javaslatával, melyet a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság mai ülésén a Fidesz is belátott, és egyhangúlag támogatta, tárgysorozatba vette - írja közleményében Mirkóczki Ádám, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja.
Ez sajnos nem jött be
Nemrég különféle projektekkel bizonygatták, mennyire nyugodt, biztonságos hely a súlyosan muszlimfertőzött Brüsszel:
A valóságnak megfelelően korrigálva:
Röntgenfotón a sebesültbe fúródott repesz
Ugyan hivatalos források továbbra sem erősítették meg, hogy az egyik Brüsszelben felrobbantott bombába szögeket is rejtettek a merénylők a nagyobb romboló hatás miatt, de erre utal egy, az egyik sebesültről készült röntgenfotó.
Merkel elborzadt - mi tőle borzadunk el
Angela Merkel német kancellár elborzadva figyelte a brüsszeli eseményeket, de azt mondta, eltökélt, hogy legyőzzék a terrorizmust. Szerinte a brüsszeli támadók minden európai érték ellenségei - írja a Le Soir.
Ezek szerint úgy kell legyőzni a terrorizmust, hogy évente behozunk 1-2 millió muszlimot Európába. De persze mi, szélsőségesek, ezt nem érthetjük...
Vegyi anyagot is találtak
Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben - jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió.
A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.
Mindkét magyar sérültet műteni kellett
A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.
Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak. A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül - tájékoztatott Szijjártó Péter.
Közlése szerint a reggeli órákban a repülőtérre érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították, az utasok között 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba. A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart, Szijjártó Péter elmondása szerint már eddig is sokan keresték fel őket, de azt kérte, jelentkezzen a nagykövetségen, akinek információra vagy segítségre van szüksége.
Megerősítve: szögekkel volt tele az egyik robbanószerkezet a repülőtéren
A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - jelentette a VTM belga közszolgálati televízió.
A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.
Sajtóhírek szerint a helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak.
A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt - közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója.
Olasz belügyér: az ellenség már a kapukon belül van
A legmagasabb előtti fokozaton maradt a biztonsági készültség Olaszországban a brüsszeli terrorista támadásokat követően, de megerősítették az esetleges célpontok védelmét és az országos területellenőrzést - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden.
"Az ellenség ma már gyakran otthonaink kapuin belül van, európaiak gyilkolnak európaiakat" - tette hozzá, közölve: "szabadságunkat érte támadás".
Angelino Alfano az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után a sajtónak elmagyarázta, hogy nem emelték a legmagasabb (hármas) fokozatra a nemzetbiztonsági készültséget Olaszországban, mivel ez kizárólag nemzeti területen elkövetett terrorista támadás esetén lép életbe.
A római belügyminiszter ezzel egy időben azonban bejelentette, hogy Olaszország egész területén megerősítették a "kiemelt célpontok" biztonsági védelmét. A helyi rendőrparancsnokságok és más hatósági központok parancsot kaptak a tüzetes területellenőrzésre.
Angelino Alfano kijelentette, az olasz titkosszolgálat napi huszonnégy órában dolgozik a megelőzésen. Úgy fogalmazott, hogy a terrorizmussal szembeni legjobb recept a megelőzés. Az olasz belügyi tárca vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy "egyetlen egy ország sem mondhatja el magáról, hogy nála nulla szintű a fenyegetettség". Az olasz belügyminiszter egy "integrált európai ellenőrzési rendszer" szükségességét hangsúlyozta.
Kiemelte, hogy az olasz hatóságok az utóbbi egy év alatt több mint százezer személyt ellenőriztek, mivel felmerült velük szemben, hogy veszélyesek lehetnek az olasz nemzetbiztonságra. Év eleje óta 74 embert utasítottak ki Olaszországból a terrorizmus pártolása vádjával, közöttük több mint húsz muzulmán imám, vagy magát imámnak nevező vallási vezető is volt. A brüsszeli robbantásokkal egy időben az olasz hatóságok őrizetbe vettek egy iraki férfit, akit a belga és a francia hatóságok is köröztek.
Angelino Alfano elmondta, hogy a novemberi párizsi terrortámadások után Olaszországban bevezetett biztonsági intézkedések hatására harminc százalékkal visszaesett a köztörvényes bűncselekmények aránya.
Abdeslam is részt vett volna a támadásokban
A keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - írja a Politico rendőrségi forrásokra hivatkozva.
A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.
A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben, és számos fegyverhez is hozzáférhetett.
Az N1TV felvételei Brüsszelből:
Hivatalos: 31 halott és 250 körüli sebesült
A keddi brüsszeli robbantásoknak 31 halottja és nagyjából 250 sebesültje van, közölte a belga egészségügyi miniszter, Maggie De Block a VTM csatornának, ez tehát hivatalos adatnak tekinthető. A Le Monde szerint a sérültek közül 11-en franciák, és háromnak az állapota súlyos.
Bakondi: Magyarországon nincs terrorfenyegetés
Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.
Bakondi György szerint a brüsszeli események nincsenek összefüggésben Salah Abdeslam múlt pénteki letartóztatásával, mert
a véghezvitt terrorcselekmények nagyobb felkészülést és szervezést igényeltek.
A felderítést pedig nehezíti, hogy a terrorista szervezetek "mély konspirációban" működnek, kvázi titkosszolgálati módszereket alkalmazva.
Tudták, hogy nagy a mozgolódás
A hatóságok tudtak arról, hogy Németországon át Franciaországig "nagy a mozgolódás" radikális körökben, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben készülnének terrortámadásra - mondta Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornán.
A miniszter azt is hozzátette, hogy a keddi események hatására a legmagasabb fokozatúra emelték az ország védelmi szintjét, ami azt jelenti, hogy minden rendőrt és katonát mozgósítottak.
(Híradó - MTI - Index - Origó - HVG nyomán)
Kapcsolódó: