Fehéreket, különösképpen fehér rendőrtiszteket akart megölni a csütörtök esti dallasi lövöldözés egyik, a rendőrséggel kudarcba fúló tárgyalásokba bocsátkozó elkövetője. A rendőri túlkapás elleni békés tüntetésen kitört fegyveres erőszakot elítélte az Egyesült Államok elnöke mellett számos közszereplő is.
A rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre az egyesült államokbeli Dallasban csütörtök este, öt rendőr meghalt, hét megsebesült, valamint két civil szerzett könnyebb sebesüléseket.
Három feltételezett elkövetőt - két férfit és egy nőt - letartóztattak, a negyedik pedig, miután tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel, egy robotra erősített robbanószerkezettel likvidálták. David Brown dallasi rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nem volt más megoldása, mint az - értesülések szerint a tárgyalások során is a rendőrökre lövő - elkövetőt megölni.
Zoom
Micah Johnson egyenruhában és civilben
Sajtóértesülések szerint a megölt elkövető a 25 éves Micah Xavier Johnson volt, az amerikai hadsereg Afganisztánt megjárt tartalékosa. Johnson katonai múltja magyarázatot adhat arra a felvételre is, amelyen feltehetően ő látható, ahogy kicselezi az őt ártalmatlanítani próbáló rendőrt, megkerüli a fedezékét és testközelből agyonlövi agyon a tisztet.
A rendőrök házkutatást tartottak - a jelenleg egyedüli elkövetőként említett - Micah Johnson lakásában Mesquite-ben, Dallas egyik elővárosában. A robotra szerelt bombával likvidált néger lakásán fegyvereket, lőszereket, golyóálló mellényeket, bomba készítéséhez szükséges anyagokat találtak és egy naplót is, amelyben a férfi gondosan feljegyzett magának "harci taktikákat". Minderről a dallasi rendőrség péntek délutáni közleményében számolt be, hangsúlyozva, hogy Micah Johnson korábban nem került a rendőrség látóterébe, nem voltak gyanús ügyei.
A férfi a rendőrökkel folytatott tárgyalások során azzal indokolta tettét, hogy felháborították az utóbbi héten történt rendőri túlkapások, amelyeknek két fegyvertelen fekete amerikai volt az áldozata. Kedden Alton Sterlinget lőtte agyon két fehér rendőr Louisianában, miután földre teperték és lefogták. Szerdán Philando Castilet lőtte meg halálosan egy fehér rendőr Minnesotában, amikor a fekete férfi elő akarta venni az igazolványait egy közúti igazoltatás során. Mindkét esetet mobiltelefonnal rögzítették.
David Brown pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette: a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt megöljenek. A rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a férfi még a tárgyalások során közölte a rendőrökkel, hogy nem tagja egyetlen szervezetnek sem.
Zoom
A gyilkos apja és a vele fajgyalázó kapcsolatban élő mostohaanyja
Péntek délután már nem csupán Brown és Mike Rawlings dallasi polgármester, hanem a szövetségi belbiztonsági miniszter, Jeh Johnson is megerősítette, hogy a támadó egyedül lövöldözött, nem voltak tettestársai. Rawlings szerint a lövések mindegyikét Johnson adta le egy parkolóház épületéből, de különböző emeletekről. Jeh Johnson belbiztonsági miniszter pedig New Yorkban újságíróknak úgy fogalmazott: "pillanatnyilag úgy tűnik, hogy egyetlen elkövető volt, akinek nem voltak kapcsolatai nemzetközi terrorszervezetekkel, és az eddig feltárt adatok szerint tettét nem terrorizmus inspirálta".
A Dallasban péntekre virradóra elfogott és letartóztatott három gyanúsítottról sem a rendőrség, sem a belbiztonsági minisztérium nem közölt információkat. Micah Johnsonról kiderült, hogy az egyik közösségi portálon fehérek ellen intézett kirohanásokat, különösen egy-egy rendőri túlkapás után. A Facebookon a kedvencei között volt az Afrikai Amerikai Védelmi Liga nevű szélsőséges szervezet, a Mississippi Fekete Párducainak szervezete, illetve a Dallasban alapított Új Fekete Párducok nevű szerveződés is. Johnson "afroamerikai" (rendkívüli felfedezés - a szerk.), középiskolát végzett, a hadseregben pedig két szakmát is kitanult: kőműves lett és ács.
Obama a NATO-támaszpont után Dallasba veszi az irányt
A varsói NATO-csúcsértekezleten tartózkodó Barack Obama amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva elítélte pénteken a dallasi rendőrgyilkosságokat, és beszámolt arról, hogy kifejezte részvétét a texasi város polgármesterének, és felajánlotta neki a szövetségi kormány segítségét.
Az elnök azt mondta: noha nem minden körülmény ismert a rendőrök elleni összehangolt támadással kapcsolatban, az egy "előre kitervelt, gonosz és aljas" tett volt, amelyet nem lehet igazolni, és amely megdöbbentette az egész országot.
Obama egy nappal lerövidíti európai útját, és a jövő hét elején Dallasba utazik, ahol öt rendőrt öltek meg orvtámadásokban - közölte helyi idő szerint péntek este a Fehér Ház.
Az amerikai elnök a varsói NATO-csúcs után szombaton Madridba repül, ahol másnap találkozik VI. Fülöp spanyol királlyal és a kormány képviselőivel, felkeresi a dél-spanyolországi Rota melletti NATO-támaszpontot, de Sevillába már nem utazik. Barack Obama a tervezettnél egy nappal korábban, vasárnap este tér vissza Washingtonba.
Trump a latinóknál, Clintonné Bidennel kampányolt volna
A dallasi lövöldözés áldozatai iránti tiszteletből lemondta a péntekre szervezett valamennyi kampányrendezvényét az Egyesült Államok két várható elnökjelöltje.
Donald Trump Miamiban spanyolajkú közösségek számára szervezett rendezvényt mondott le, Hillary Clinton pedig Pennsylvaniában kampányolt volna, Joe Biden alelnök társaságában.
Trump, a republikánusok valószínű elnökjelöltje közleményében leszögezte: a lövöldözéseket "előre megfontolt szándékkal, megtervezetten, egyeztetve követték el azon férfiak és nők ellen, akik a biztonságunkat óvják". Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje arról beszélt, hogy gyászolja a rendőröket, akiket "akkor gyilkoltak meg, amikor szent kötelességüket végezve védték a békés tüntetőket".
Zoom
Lorretta Lynch kiáll a négerigazságért
Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter nyugalmat kért az országban, és minden segítséget megígért a dallasi hatóságoknak.
Rövid nyilatkozatában a miniszter "mérhetetlenül mély" tragédiának nevezte a texasi Dallasban történteket, egyúttal azt kérte, hogy erőszakra ne erőszak legyen a válasz. Lynch bejelentette: a minisztérium, az FBI mindenben együttműködik az állami és a városi tisztségviselőkkel. "Minden segítséget megadunk a nyomozáshoz, és ahhoz is, hogy a mély megrázkódtatást átélt közösség sebei mielőbb begyógyulhassanak a mérhetetlenül mély tragédia után" - fogalmazott Loretta Lynch. A hőbörgő fajtársait ugyanakkor arra kérte, nehogy elbizonytalanodjak, mert együtt kell velük építeni az amerikai jobb nemzetet és fényesebb jövőt.
(MTI - Politico nyomán)
Friss:
Korábban írtuk: