Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnöke is feljelentette a B1 hírtelevíziót az Országos Audiovizuális Tanácsnál egy vasárnapi műsor magyarellenes uszításai miatt.
Zoom
A vasárnap esti műsorban Radu Banciu műsorvezető a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán arról értekezett, hogy "a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában".
Majd, ellentmondva önmagának, így folytatta: "Orbán úr, tudja meg, hogy Romániának is jobb lenne magyarok nélkül. Az arabok Szíriában és Palesztinában, önök Magyarországon, mi itt, rendben?"
A műsorvezető azt a nézetét is kifejtette, hogy a "romániai" magyarok, "ha annyira magyarnak tartják magukat, és annyira románellenesek, menjenek Magyarországra".
Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke elfogadhatatlannak tartotta az újságíró megbélyegző kijelentéseit. "Ezek sértők a magyar közösségre nézve, sem az RMDSZ, de úgy gondolom, hogy egy romániai állampolgár sem vállalhat ezekkel közösséget" – idézte az RMDSZ hírlevele az ügyvezető elnököt. "Elfogadhatatlan az az állítás, miszerint a magyar embereknek semmi keresnivalójuk az országban, ez esetben különösen az, hogy átlátszó módon vajmi gazdasági bevándorló szerepet sóznak ránk" – adott hangot véleményének Kovács Péter. Az ügyvezető elnök hozzátette, az RMDSZ azt kérte a román médiahatóságtól, hogy büntesse meg a B1 televíziót, és kötelezze nyilvános bocsánatkérésre a visszaesőnek számító műsorvezetőt.
Keddi közleményében Fancsali Ernő, az EMNP kolozsvári szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy a B1 csatornának legutóbb 50 ezer lej bírságot kellett fizetnie, amikor Radu Banciu műsorvezető hasonló kijelentést tett. A politikus reményét fejezte ki, hogy a hatóság most is megteszi a szükséges lépéseket.
(Krónika nyomán)
Korábbi esetek: