Bezár!
2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:31 Tizenöttel nőtt az azonosított fertőzöttek száma hazánkban09:16 Részletes járványügyi intézkedési protokollt kapnak az intézmények08:33 Bidennek most már tényleg muszáj lesz vásárolnia egy néger nőt08:12 Ukrán embercsempészt fogtak a rendőrök07:46 Lövések a Fehér Háznál, Trump kiment a sajtótájékoztatóról07:40 Al-Shabaab-ritkítást végzett a szomáliai kormányhadsereg07:29 A világon másodikként esett át ismételt arcátültetésen egy amerikai nő06:55 A kijárási korlátozások miatt több idejük maradt az embereknek a kincskeresésre Nagy-Britanniában23:38 Japánban első ízben esett 30 százalék alá a dohányzó férfiak aránya23:17 Bezárattak Iránban egy újságot, amelyben egy szakértő megkérdőjelezte a hivatalos koronavírus-adatokat22:49 Az Egyesült Államok társult államában újból megtartják az előválasztást, mert elfogyott a szavazócédula22:29 Kassai Viktor és az Állami Duma alelnöke szerint is szemüveg dukált volna a bírónak Szpartak Moszkva-PFK Szocsi-meccsen22:15 Az ún. Szlovákia kiutasított három orosz diplomatát - az okát nem pontosították21:50 Egy sukár csávó a bejrúti robbanásról: "Bárcsak Pesten történt volna, okádék Magyarország"21:42 Belorusz elnökválasztás: ismét összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel - "szakrális áldozatra" van szükség
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Nem csak Szijjártó, Juncker is nagyon várja már a CETA aláírását

Reklám

Az Európai Bizottság elnöke abban bízik, hogy még szerdán sikerül megállapodásra jutni a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA) az azt akadályozó belgiumi Vallónia tartománnyal. Jean-Claude Juncker erről az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén beszélt Strassburgban.
“Az még nem világos számomra, hogy alá tudjuk-e írni holnap az egyezményt Kanadával” – mondta felszólalásában Juncker. Hozzátette: “kevésbé fontos, hogy ez mikor történik meg, mint az, hogy megtörténik”.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be, hogy “még mindig lehetséges” a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozó. “Továbbra is reménykedem benne, hogy Belgium be fogja bizonyítani, hogy a konszenzusépítés bajnoka, és hamarosan véglegesíthetjük a megállapodást” – fogalmazott Tusk a képviselők előtt beszélve.
Mint mondta, “komoly kihatással lesz az EU globális pozíciójára, ha nem tudja megkötni az egyezséget a legeurópaiabb Európán kívüli országnak számító Kanadával”.
Didier Reynders belga külügyminiszter szerda reggel ismét tárgyalásokba kezdett a tartományi kormányok képviselőivel és találkozó előtt még azt mondta, hogy mindössze egy vagy két vitás kérdés maradt a felek között.
Paul Magnette vallon kormányfő a szerdai egyeztetés előtt azt közölte, hogy az előző napon nem sikerült megegyezésre jutni, ezért folytatják a tárgyalásokat.
Mások szerint a több mint hat órán át tartó keddi találkozón több tekintetben is komoly előrelépést tudtak elérni. Oliver Paasch, Belgium német ajkú közösségének miniszterelnöke kijelentette, van rá esély, hogy a szövetségi kormány szerdán megkapja a “zöld jelzést” Vallóniától.
Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére is. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.
A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.
Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready