A "gyűlöletbeszéd" nem egyenlő a szólásszabadsággal, a kettőt nem szabad összetéveszteni - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az emberi jogok napja alkalmából tartott strassburgi beszédében pénteken.
Jagland hangsúlyozta: a "gyűlöletbeszéd visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával". Hozzátette: "nem szabad természetesnek venni ezeket az alapvető jogokat, és sosem szabad visszaélni velük".
Szabadon lehet véleményt nyilvánítani még akkor is, ha az zavar, esetleg bánt valakit, de nem fogadható el minden kifejezés a szólásszabadságra hivatkozva – húzta alá a norvég szociáldemokrata Jagland.
A főtitkár úgy véli: a "gyűlölködő beszéd" számos formát ölthet; amikor nyilvánosan szólítanak fel erőszakra, ellenségeskedésre vagy bizonyos csoportok kirekesztésére, az "gyűlöletbeszéd", s nem illeti a szólás szabadságának járó védelem.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartása különösen nagy kihívást jelent az interneten, ahol a határvonalak kevésbé világosak. Határozott vonalat kell húzni, hogy hol kezdődik a gyűlölet – szögezte le Thorbjorn Jagland.
(MTI nyomán)