A norvég Munkáspárt a hírek szerint azt tervezi, hogy hatalomra kerülése esetén bevezetik a "harmadik nem" választásának lehetőségét.
Zoom
Mani Hussaini jobbról, amikor újra birtokba veszik Utoya szigetét - ennek a kártékony társaságnak a tagjai között rendezett mészárlást Anders Behring Breivik
A szép norvég nevű Mani Hussaini (aki egyébként szíriai, 12 éves volt, amikor a családja Norvégiába költözött, de a Wikipédia szerint ő már norvég), a helyi Dolgozói Ifjúsági Szövetség vezetője szerint azok az emberek, akik "nem tudják magukat sem nőként, sem férfiként meghatározni", "meg kell adni a lehetőséget, hogy harmadik neműként határozzák meg magukat".
Hussaini az útleveles példát hozta fel, mint ahol be lehetne vezetni egy harmadik választható opciót. Hozzátette: szerinte minden embernek meg adni a lehetőséget, hogy "megélhesse az általa vélt identitását, és ehhez alkalmazkodniuk kellene a jogszabályoknak is".
Az ifjúsági vezető szerint széleskörű érdeklődés övezi a javaslatot, és biztos benne, hogy hamarosan a több párt is beáll a kezdeményezés mögé.
A Munkáspárt 2013-ban ugyan elbukta a választást egy másik baloldali koalícióval szemben, mégis ők maradtak a legtöbb képviselői hellyel rendelkező párt a norvég parlamentben. Egészen addig a Centrumpárttal együtt alakítottak kormányt.
A Centrumpárt részéről Kjersti Toppe szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy szervezetük még nem áll készen ennek az ötletnek a felkarolására. Hozzátette: szerinte is "létező problémáról van szó", ugyanakkor a jogrendszer ilyen irányú változása "túl nagy változásokat hozna mindenki életébe".
Kjetil Kjenseth a Baloldali Párt részéről azt mondta ezzel kapcsolatban, ha bekövetkezne a módosítás, az nem csak a "transzszexuális embereknek" jelentene előrelépést, hanem "annak a nagyszámú heteroszexuálisnak is, akiknek nemi identitása váltakozik".
Tavaly áprilisban egyébként már szavazott a kérdésről a norvég törvényhozás, akkor jelentős többséggel utasították el a kezdeményezést. Idén választás lesz az országban, a hírek szerint a Munkáspárt pedig programjába emelné a fenti ötletet.
(Breibart - Híradó nyomán)