Moszkvában pénteken berendelték, úgynevezett „tisztázó megbeszélésre” a külügyminisztériumba Gary Koren izraeli nagykövetet. Személyesen Mihael Bogdanov külügyminiszter-helyettes kérette be a zsidó állam nagykövetét, mert Izrael pénteken hajnalban ismét légitámadást intézett Szíriában a Bassár el-Ászád elnök katonái által ellenőrzött célpontok ellen. Az izraeli hadügyminisztériumban és a kormányhoz hű sajtóban előbb tagadták a támadás tényét, majd később azt állították, hogy a légitámadással a Szíria területéről a libanoni Hizbulláh sí’ita szervezetnek, Bassár el-Ászád szövetségesének szánt modern fegyverek továbbítását kívánták meghiúsítani – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Binjámin Netanjáhu miniszterelnök a Szíria ellen tegnap hajnalban végrehajtott izraeli légitámadás után a rá jellemző „magabiztossággal” kijelentette: „Ha azt észleljük, hogy megpróbálnak korszerű fegyvereket átszállítani a Hizbulláhnak, s megvan hozzá az alátámasztó titkosszolgálati információnk, föllépünk a tevékenység megakadályozására. Így volt ez a múltban, de a jövőben is így lesz, s ezt mindenki vegye figyelembe.” A Válláh Hádásot izraeli hírportál nyugati hírforrásokra hivatkozva ezzel kapcsolatban megjegyzi: Az izraeli légierő az elmúlt években (pontosabban: a 2011-ben kirobbant szíriai belháború kezdete óta – H. J.) számos támadást hajtott végre a Hizbulláhnak szánt korszerű fegyverek célba juttatásának meghiúsítására. (Mi meg hozzátesszük: a 2011 óta Szíriában végrehajtott izraeli légi- és szárazföldi tüzérségi támadások számos esetben a kormánycsapatok gyengítésére, illetve az iszlamisták támogatására irányult – H. J.)
Zoom
Gary Korén izraeli nagykövet Moszkvában (fotó: Vitaliy Belousov)
A tegnap hajnali izraeli támadás krónikájához tartozik, hogy az Amerikától nemrégiben kapott F-15-ös harci repülők ellen a szíriai kormányerők ezúttal föld-levegő légvédelmi rakétákat indítottak szíriai területről, ám azok a korábbi híresztelésekkel ellentétben célt tévesztettek. A szíriai légvédelmi rakéták indítása következtében Izrael és a megszállt területek egyes részein megszólaltak a szirénák.
Binjámin Netanjáhu a múlt héten, csütörtökön tárgyalt Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s a két politikus találkozója során a többi között szó volt az általános közel-keleti helyzetről, s azon belül a szíriai háború befejezésének lehetőségéről. A megbeszélés folyamán Netanjáhu hangsúlyozta: Izrael nem mond áment egy olyan szíriai békeegyezményre, amely egyben nem tiltja meg Teheránnak, hogy továbbra is felfegyverezze az Izrael ellenségeinek számító kormányokat és szervezeteket. Az izraeli miniszterelnök ezen utóbbi követelése elsősorban a libanoni Hizbulláh Irán általi felfegyverzésére vonatkozik. A moszkvai találkozón – izraeli lapértesülés szerint – az orosz és az izraeli vezetés megegyezett arról is, hogy a zsidó állam előzetesen értesíti Moszkvát a Szíriában végrehajtandó légitámadásról. Gary Korén izraeli nagykövet tegnapi berendelése a moszkvai külügybe viszont arra utal, hogy Izrael előzőleg mégsem értesítette az oroszokat a tervezett légitámadásról.
Zoom
Binjámin Netanjáhu és Vlagyimir Putyin megbeszélése Moszkvában (fotó: Reuters)
A szíriai külügyminisztérium néhány órával ezelőtt arra kérte az ENSZ-főtitkárt és az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökét, hogy ítéljék el a tegnap hajnalban, Szíriában végrehajtott izraeli légitámadást. Damaszkusz egyben arra is kéri a világszervezetet: kényszerítse rá Izraelt arra, hogy hagyjon föl a törvényes szíriai kormány ellen harcoló iszlamista terroristák támogatásával – jelenti a Reset Bét izraeli rádió.
Hering J. – Kuruc.info