Nem marad már sokáig Trump mellett a magyar származású terrorellenes tanácsadója, Gorka Sebestyén, állítják a Fehér Házban. Gorka egy "szélsőjobbos magyar csoport", a Vitézi Rend jelvényét viselte az elnöki beiktatáson, ezzel nagy botrányt kavart, és végül az is kiderült, hogy a terrorellenes szakértő még nem ment át nemzetbiztonsági vizsgálaton. Most olyan helyet kereshetnek neki, ahol erre nem is lesz szüksége.
Az amerikai elnökhöz legközelebbi magyart, Gorka Sebestyént hamarosan eltávolíthatják a Fehér Házból, írja a Daily Beast magas rangú belső forrásokra hivatkozva. Az is lehet, hogy olyan pozíciót keresnek neki, amihez nem kell megfelelnie a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, mivel ezen a terrorellenes szakértő még a múlt hónapban sem ment át.
Zoom
Trump azért választotta a kabinetjébe, mert úgy látta, a heves médiaszerepléseiről híres Gorka jól tudja kommunikálni terrorellenes politikáját - a trumpista Breitbarttól a Fehér Házba került Gorka legelhíresültebb pillanata talán az volt, mikor nem akart válaszolni a kérdésre, hogy Trump vallásnak tartja-e az iszlámot. A bizalom viszont már az elnök beiktatásának napján megingott, mikor a Vitézi Rend, egy "Horthy-alapította szélsőséges csoport" jelvényét viselte.
A liberális amerikai sajtó botrányosnak tartotta, hogy a terrorellenes tanácsadó egy, ahogy például az Atlantic értékelte, "kvázi náci jelvényt" viselt az elnök beiktatására. Gorka először nem nyilatkozott az ügyben, később viszont azt mondta, nem felesküdött tagja a Vitézi Rendnek. Balogh Éva, a korábban a Yale Egyetemen is tanító történész annak idején azt mondta, lehetséges, hogy Gorka a jelvényt nagyapjától örökölte.
Zoom
Gorka náci jelvényben feszít a Fox News stúdiójában, így keltve riadalmat minden jó érzésű liberálisban, zsidóban és négerben
Bár végül nem bizonyosodott be, hogy Gorka valóban esküdt tagja-e a Vitézi Rendnek, a Buzzfeed megtalálta Gorka 2002-es esetét: a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottságban azért nem dolgozhatott, mert egyetemistaként a nagy-britanniai területvédelmi katonai erő egyik hírszerző századának volt a tagja, így személye Budapesten nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.
A Buzzfeed szerint esélyes, hogy Gorka nem említette meg a Vitézi Rendet, mikor elnyerte a bevándorlási státuszát. Ha elismerné, hogy tagja a rendnek, azzal az amerikai állampolgárságát veszélyeztetné. Viszont kiderült, hogy egészen a múlt hónapig nem ment át  biztonsági átvilágításon.
Zoom
Gorkát leválasztják barátjáról
Most a belső, Obamától ottragadt források szerint Gorkát nem engedik a nemzetbiztonsági tanács mindennapi ügyeiben részt venni, új pozíciót viszont még nem találtak neki, így gyakorlatilag nincs mit csinálnia.
Most úgy tűnik, hiába tudja jól kommunikálni Trump terrorellenes nézeteit, Gorkát kockázatos lenne ott tartani, ahol van. A Daily Beast forrásai szerint most máshol keresnek neki helyet, ahol nem kell szigorú nemzetbiztonsági vizsgálatoknak megfelelnie. Az egyik forrás úgy tudja, a felső operatív tanácshoz (Senior Executive Service) helyezhetik át. Ez komoly visszalépést jelent Gorkának, aki most az elnök közvetlen tanácsadója, az SES-ben viszont az elnök emberei és a többi szövetségi testület között közvetítene.
(Index nyomán)
Korábban írtuk: