2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund, Emese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:06 A pápa bocsánatot kért egy pedofíliával kapcsolatos ügyben tett kijelentései miatt21:43 Izraelben megerőszakolt és halálra szurkált egy nőt, majd földarabolt testrészeit a kutyájával etette meg az etiópiai zsidó21:20 Amikor fejedelmünket patkányra cserélik - Göncz Árpád városközpont lesz az Árpád híd állomásból a 3-as metrón21:10 Napi 25 millióért kutatja a migrációt a fideszes Századvég21:00 Visszalépett az LMP-s jelölt a baloldal nyerhetőnek vélt veszprémi körzetében20:45 Dohányboltban önkielégített az "oltalmazott"20:42 Szlovénia is elismeri a palesztin államot20:23 Elismerte a Belügyminisztérium, hogy bűnözőket is oltalmaztak20:03 "A mai világban még mindig vannak olyan emberek, akik odafigyelnek másokra, és megpróbálnak önzetlenül segíteni"19:55 Elcserélték Londonban a Kolozsvárra és Krajovára repülő utasok csomagjait19:31 Száznál több beteget gyilkolhatott meg egy német ápoló18:54 Hűtőkocsis migránskísérő: "azért veszekednek és verekednek, mert különböző fajokhoz tartoznak"18:15 Ausztria megtámadja a paksi bővítést18:05 Dulakodás szakította félbe Trump alelnökének beszédét az izraeli parlamentben17:32 Azt sem verték nagydobra, hogy Budapesten folytatják a kopogtatást illedelmesék: titkos albérletek várják őket a fővárosban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a "Balkán mészárosa" - így vezették ki az ordítozó Mladicsot

Első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Hágában Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, akit tíz vádpontban talált bűnösnek az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.
Az ítélethirdetés az ügy súlyának megfelelő feszültségben zajlott, Mladicsot ki is kellett vezetni a teremből, épp miközben az ítéletet ismertették – írja a BBC. A felfokozott indulatok nem meglepők, hiszen a több ezer életet követelő srebrenicai mészárlásról, illetve Szarajevó tízezer halálos áldozattal járó ostromáról volt szó. A Mladics elleni, eredetileg 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszer-kitelepítés, üldözés, túszejtés – szerepelnek.
A bűncselekményeket az 1992–1995-ös, százezer halottat követelő boszniai háború idején követték el. A legsúlyosabb vádpont szerint Ratko Mladics részt vett a srebrenicai népirtásban, amelyben a boszniai szerb erők nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában.
A vádirat szerint Mladics részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységében, amelynek a célja a Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.
Az ítélet maratoni hosszúságú tárgyalássorozat után született meg, hiszen 530 tárgyalási napot tartottak, csaknem hatszáz tanút hallgattak meg, és 106 bűncselekménnyel kapcsolatban tízezer bizonyítékot vizsgáltak meg.
„Egyértelműen a gonosz megtestesítője rengeteg túlélő és áldozat szemében, ezért különösen fontos a mostani tárgyalás, és azért is, mert valamiféle elégtételt szolgáltat az ítélethirdetés pillanatára sok éve váró embereknek” – nyilatkozta a Guardiannek még kedden Serge Brammertz, a jugoszláviai háborús bűncselekmények feltárására szolgáló eseti törvényszék vezető ügyésze.
A boszniai szerbek háború alatti politikai vezetőjét, Radovan Karadzicot tavaly ítélték el népirtásért a srebrenicai tömeggyilkosság ügyében. A korabeli felvételeken látszik, ahogy Mladics parancsokat oszt katonáinak röviddel azelőtt, hogy a mészárlás megkezdődött volna.
Mladicsot először 1995-ben helyezték vád alá, ám azóta is tartja magát a vélemény, miszerint a Boszniában akkortájt békefenntartási feladatokkal megbízott NATO-erők nem fektettek túl nagy energiát az elfogásába, főleg azért, mert tartottak attól, hogy a katonai vezetőt csak nagyobb csata, esetleg vérfürdő árán vehetnék őrizetbe.
Mladics végül a britek, a franciák és a németek erőteljesebb fellépése után 1997-ben kezdett bujkálni a hatóságok elől, egy idő után Boszniát elhagyva Szerbiában talált menedéket.
A már idézett Serge Brammertz szerint végül azért sikerült elfogni a hírhedt parancsnokot, mert az európai országok összefogtak, és csak arra az esetre ígértek Szerbiának részt az európai integrációból, ha Belgrád segít kézre keríteni a háborús bűnökkel gyanúsított személyeket. Végül a szerb rendőrség 2011 májusában fogta el Mladicsot nem messze a szerb–román határtól.
(MNO nyomán)
Frissítés: videón a kivezetés: Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready