Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok szerdán nyilatkozatban biztosított mindenkit arról, hogy módjában áll bejelenteni "a lázadás végét". A tábornok az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a rendszer távozását követelő tiltakozási hullámra utalt.
"Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt" - tette hozzá a tábornok a Forradalmi Gárda honlapja szerint. A lázadást szervezők nagy része az ellenforradalmároktól és a népi mudzsahidektől kapott kiképzést a tábornok szerint. Mint mondta, őket őrizetbe vették, és eljárás indul ellenük.
Dzsafari tábornok szerint az Egyesült Államok is több ezer embert kiképzett, hogy "szítsák az iráni zavargásokat".
"Köszönetet kell mondani a nagy iráni népnek, mert az emberek, mihelyst megértették, hogy a külföldiek és a lázadók keze van a dologban, a gazdasági problémák ellenére más utat választottak, hogy megvédjék a forradalom és az iszlám köztársaság értékeit" - szögezte le a tábornok.
Rendszerpárti tüntetők tízezrei gyűltek össze szerdán Irán tucatnyi városában, hogy elítéljék a zavargásokat. További tüntetéseket szerveznek csütörtökre Iszfahánba és Meshedbe a hatalom támogatására és az elmúlt napok erőszakcselekményeinek elítélésére.
(MTI)