Szíriának békére és biztonságra van szüksége, nem pedig további vérontásra – jelentette ki szerdán Haszan Róháni iráni elnök Teheránban a Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tartott találkozóját követően, akivel a szíriai konfliktusról tárgyalt.
Zoom
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter és Haszan Róháni iráni elnök Teheránban (MTI/EPA)
Az iráni államfő Törökországot az általa az északnyugat-szíriai Afrín körzetben folytatott hadművelet gyors beszüntetésére szólította fel a találkozó során. Róháni ezzel kapcsolatosan hangsúlyozta: az olyan országok, mint Irán és Törökország, különösen sokat segíthetnek a további vérontás és egy újabb menekülthullám kialakulásának megelőzésében.
Amíg a térségbeli országok függetlensége és szuverenitása veszélyben van, nem lesz béke – jelentette ki az iráni elnök. Róháni ugyanakkor hozzátette, hogy az Irán, Törökország és Oroszország közötti együttműködés nagy jelentőséggel bír a szíriai békefolyamat számára. Az iráni államfő kedden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően elmondta, hogy egy háromoldalú találkozóra tett felhívást Irán, Törökország és Oroszország elnökei között.
Az iráni elnök honlapja szerint a török külügyi tárca vezetője a találkozó során biztosította Róhánit afelől, hogy az Afrínban folytatott hadművelet ideiglenes, és csak a terrorszervezetek ellen irányul. Ankara nem kívánja megsérteni Szíria területi integritását – tette hozzá Cavusoglu.
Törökország január közepe óta folytat offenzívát az északnyugat-szíriai Afrín körzetet uraló Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd vezetésű milíciaszövetség ellen. A milíciaszövetségben vezető szerepet betöltő kurd Népvédelmi Egységeket Ankara ugyanis az általa terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt törökországi kurd szervezet szövetségesének tartja. Ankara állítása szerint célja, hogy egy úgynevezett „biztonságos zónát” alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.
(MTI)