Bezár!
2021. január 23., szombat, Zelma, Rajmund, Emese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:45 Önjelölt Hamiltont fogtak a fővárosban: a Karácsony-szomorító a járdán előzte a kocsisort21:10 Ellenzéki tömegtüntetések zajlottak Oroszországban - több mint kétezer őrizetbe vétel, jövő hétvégén folytatják20:44 Elérte Afrika keleti partját az Eloise ciklon20:19 Férfikézilabda-vb: a lengyelek legyőzésével negyeddöntőben a mieink19:30 Brit tudósok még nem döntötték el, hogy halálosabb-e az új koronavírus-variáns18:39 Leszedette az uniós zászlókat a pitvarosi polgármester17:24 Végső búcsút vettek Frankó Endrétől, az utolsó Puma-repülőtiszttől16:53 Húszi támadás meghiúsításával henceg a szaúdi agresszor16:29 A szokásos őrizetbe vételek Minszkben is15:54 Megdöntötték Ásotthalom '56-os rekordját, de holnap már havazás jön15:35 Dehogy kényszerítette kedvesét kurválkodásra a Cozma-gyilkos Sztojka, sőt, le akarta beszélni a lekvárfőzésről14:58 Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását14:30 Elrendelték a Telepy késelők letartóztatását14:14 A vezetés mellett a drog is a tatabányai fiatal vérében volt13:45 Kínai harci repülőgépek provokáltak Tajvan légterében
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Zsidóbűnözés :: :: Hozzászólások

Nem felelős Karl Marx a kommunista rémtettekért, mondta Juncker, de nem szakadt rá a bazilika

Reklám

Nem felelős Karl Marx a rémtettekért, amelyeket elkövettek mindazok, akik örökösének és követőinek vallották magukat - hazudta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a németországi Trierben a zsidó filozófus születésének 200. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat megnyitóján.
A luxemburgi ál-kereszténydemokrata politikus az evangélikus egyházhoz tartozó Konstantin-bazilikában elmondott beszédében kiemelte, hogy „valószínűtlenül sok” tiltakozó levelet kapott Kelet-Közép-Európából, Németországból, Trierből és még Európán túlról is, amiért elvállalta a város díszpolgáraként kapott felkérést az ünnepi beszédre.
Zoom
Juncker is keresztény demokráciát épít - Karl Mordechai születésére emlékezve
Mint mondta, megérti a „néha nagyon agresszív módon kifejtett” fenntartásokat, de azt vallja, hogy Triernek és Rajna-vidék-Pfalz tartománynak joga van megemlékeznie Marxról. Hangsúlyozta, hogy „emlékezés és megértés nélkül nem lehet a jövőt biztosítani, megemlékezés és értő emlékezés nélkül nem sül ki túl sok a jövőből”.
Karl Marx életművét nem az eszméire hivatkozva elkövetett rémtettekből táplálkozó előítéletekre alapozva kellene értelmezni. Másmilyen eljárás szükséges, „Marxot a korából kiindulva kell megérteni” – mondta Jean-Claude Juncker, kiemelve, hogy nem lehet a gondolkodót felelősségre vonni azért, hogy írásait egyes követői „fegyverként használták mások ellen”.
Mordechai és az egyenlő bánásmód
Marx az „egyenlő bánásmódért állt ki, nem az egyenlősdiért” – állította, továbbá azzal próbált érvelni, hogy 200 éve csupán 36 év volt a születéskor várható élettartam Európában, és szerinte a társadalmi igazságosság hiánya jellemezte a kontinenst. „Nem lehetett beleszeretni a korai kapitalizmusba, amely akkoriban uralkodott, és ma sem lehet beleszeretni egy vak, feltétel nélküli kapitalizmusba, és legalábbis nem tudok. Azt vallom, hogy harcolni kell az igazságtalanság ellen, és ehhez nem kell marxistának lenni” – mondta Jean-Claude Juncker.
Hozzátette: „a kapitalizmus átok, ha nem formálják meg olyan szempontok alapján, amelyek nem a rendszert, hanem az embert helyezik a középpontba”. Kiemelte: Marxszal szemben úgy látja, hogy nem a tőke és a munka ellentétének mélyítésére, hanem a keresztényszocializmus tanítását követve a tőke és a munka „megbékítésére” kell törekedni, mert csak így lehet olyan kapitalizmust teremteni, amely többé-kevésbé elviselhető.
Nem elhibázott konstrukció
Ez a jelenkorban azt a feladatot jelenti, hogy meg kell erősíteni az Európai Unió úgynevezett szociális dimenzióját – mondta Jean-Claude Juncker. „Az Európai Unió nem elhibázott konstrukció, de ingatag építmény, a többi között azért, mert a szociális dimenzió máig az európai integráció mostohagyermeke. Ezen változtatni kell” – mondta a brüsszeli bizottság elnöke.
A nagyjából ezer meghívott vendég jelenlétében tartott ünnepségen részt vett Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pflaz tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, aki az Angela Merkel kancellár vezette "Kereszténydemokrata" Unió (CDU) tartományi szervezetének vezetőjeként volt jelen, és Katarina Barley szövetségi igazságügyi miniszter, SPD-s politikus, aki a térség szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőjeként látogatott el a rendezvényre.
Az "ünnepségen" szégyen szemre számos evangélikus és katolikus egyházi vezető, a tartományi és a szövetségi politikában tevékenykedő politikus, diplomata és külföldi vendég is részt vett, köztük a kínai kormány magas rangú képviselői, akiknek jelenlétében szombaton felavatják Karl Marx 4,4 méter magas bronzszobrát, a Kínai Népköztársaság évfordulós ajándékát.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready