Újabb lövöldözés volt pénteken egy amerikai középiskolában, ezúttal a texasi Houstontól délre fekvő Santa Fé városkában. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatok vagy sebesültek.
A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc óra körül tört ki. A Galveston megyei rendőrség nagy erőkkel vonult ki, az iskolát és környékét lezárták.
Douglas Hudson megyei seriff rövid tájékoztatása szerint az iskolában több lövés dördült el. Ugyanakkor az ABC televízió helyi adásának forgatócsoportja szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy egy diáklány megsebesült.
A 13 ezer lelket számláló Santa Fé mintegy 50 kilométernyire Houstontól délkeletre fekszik.
Frissítés: Több halálos áldozatot és sebesültet követelt a pénteki lövöldözés a texasi Santa Fé városka középiskolájában - jelentette a CBS televízió. A lövöldözőt letartóztatták.
2. frissítés: Legalább nyolc halott
Legalább nyolc halálos áldozata és több sebesültje van a texasi Santa Fé városka iskolájában elkövetett lövöldözésnek - jelentette több amerikai hírtelevízió is.
Zoom
(Kép: Twitter)
Az áldozatokról szóló információt a megyei seriff is megerősítette, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok és a sebesültek száma még mindig nem végleges, a helyzet feltárása változatlanul tart.
Egyes sajtójelentések szerint nem egy, hanem két diákot vettek őrizetbe, a gyanú szerint ők lövöldöztek.
Donald Trump elnök a Fehér Házból élőben közvetített rövid üzenetében sajnálkozását fejezte ki, azt hangoztatva, hogy "túl sok a lövöldözés" az amerikai iskolákban, leszögezte, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz ezek megfékezésére.
3. frissítés: Óra közben tört ki a lövöldözés
Legalább nyolc, de egyes jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, és többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított. Egyelőre nem közölték, hogy a halottak többsége diák-e.
A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki, a rendőrség és a szövetségi rendfenntartók azonnal a helyszínre siettek, és lezárták az iskolát és környékét.
A sebesültek között oktatók is vannak, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is. A sebesülteket rohamkocsikkal és mentőhelikopterekkel szállították kórházba, egyelőre nem hoztak nyilvánosságra orvosi jelentést arról, vajon akad-e közöttük életveszélyes állapotban ápolt sebesült.
Az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el
A letartóztatott diák személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt: az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Az viszont már kiderült, hogy az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el, feltételezhetően a gyanúsított. A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, s mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját.
A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem - a rendőrségi megfogalmazás szerint - "érdeklődésre számot tartó személyként", vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött.
A Houston Public Media - a houstoni egyetem lapja - emlékeztetett rá, hogy az idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanószerkezeteket.
A kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért.
Idén ez volt a 22. iskolai lövöldözés
Az idén egyébként ez volt a 22. iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.
A 13 ezer lelket számláló Santa Fé Texas szövetségi állam déli részén, Houstontól mintegy 50 kilométernyire délkeletre fekszik.
4. frissítés: Tíz halálos áldozata van a lövöldözésnek
A legfrissebb jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, és többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított.
A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy eddig tíz halálos áldozata van a tragédiának: kilenc diák és egy tanár vesztette életét. Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt férfi - feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr - állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek.
Zoom
Dimitrios Pagourtzis egy shotgunnal a kezében belépett a terembe, és egyszerűen lövöldözni kezdett a rajzórán
Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Előtte telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki ígéretet tett, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a városnak és az áldozatok hozzátartozóinak.
Santa Fében tartott sajtókonferenciáján a kormányzó közölte, hogy a rendőrök két fegyvert találtak: egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket. A kormányzó tíz halottról és tíz sebesültről beszélt.
A sajtótájékoztatón jelen volt Ted Cruz, texasi republikánus szenátor is, aki "hősöknek" nevezte a tragédia áldozatait.
(MTI)