Washington büntetőintézkedéseket vezet be a Szkripal-ügy miatt Oroszország ellen: az Egyesült Államok "megállapította", hogy Oroszország használt ideggázt az idén tavasszal a volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésekor az angliai Salisburyben – jelentette be szerdán Heather Nauert, amerikai külügyi szóvivő.
A Vegyifegyver Tilalmi Egyezmény megsértésére utalva a közlemény leszögezte: „az Orosz Föderáció vegyi vagy biológiai fegyvert alkalmazott, megsértve a nemzetközi jogot, és halálos vegyi vagy biológiai fegyvert használt saját állampolgárai ellen”. A szankciók várhatóan augusztus 22-e körül lépnek életbe, majd három hónappal ezt követően újabb szankciók várhatók, ha addig Moszkva nem ad biztosítékot arra, hogy a jövőben többé nem alkalmaz vegyi fegyvert és lehetővé teszi az ENSZ-ellenőrzést is.
Az augusztus végén életbe lépő büntetőintézkedések pénzügyi és exportkorlátozásokat lesznek, a második körben várható szankciók viszont szigorúbbak lehetnek. Az NBC televízió információi szerint az is elképzelhető, hogy a szankciók második köre egyúttal a diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb szintre szállítását hozza magával, és Washington felfüggesztheti az orosz Aeroflot légitársaság amerikai járatait, valamint korlátozhatja az orosz áruk amerikai importját.
Frissítés: a Kreml tiltakozik
„Kategorikusan elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az újabb korlátozásokat összekössék a salisburyi üggyel. Ismételten a leghatározottabb módon elvetünk minden vádat az orosz állam részességére vonatkozóan azzal összefüggésben, ami Salisburyben történt” – hangsúlyozta a szóvivő.
Peszkov „a nemzetközi ügyek kiszámíthatatlan szereplőjének” nevezte Washingtont, amelytől „bármire lehet számítani”. A szóvivő így válaszolt az arra lehetőségre vonatkozó kérdésre, hogy az Egyesült Államok megtilthatja repülőterein a leszállást az Aeroflot orosz légitársaság gépei számára.
Az előkészületen lévő amerikai szankciók hatására pénteken esett a rubel árfolyama, valamint több orosz nagyvállalat, így az Aeroflot részvényeinek árfolyama is.
Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke kilátásba helyezte, hogy az új amerikai gazdasági büntetőintézkedések esetén Oroszország ellenlépéseket tehet majd az ellenszankciókról meghozott új törvénye alapján.
Oroszország egyébként tavaly szeptember 27-én jelentette be, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrzése alatt megsemmisítette az utolsó vegyi töltetét. A Rosszija 24 orosz hírtelevízió rámutatott, hogy ugyanezt az Egyesült Államok többszöri késedelem után csak 2023-ban fogja megtenni.
(MTI)