Lemondásra szólította fel csütörtökön Andrej Babis cseh miniszterelnököt a parlament felsőháza, a szenátus.
"A Cseh Köztársaság parlamentjének szenátusa elfogadhatatlannak tartja Andrej Babis részvételét a kormányban, amíg nem vizsgálják ki a támogatással való visszaélés gyanúját a Gólyafészek társaság ügyében" - olvasható abban a határozatban, amelyet a 81 tagú testület fogadott el.
Andrej Babis már kedden elutasította a cseh ellenzéki pártok felszólítását, hogy távozzon hivatalából. Az ellenzéki politikusok szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén egy bűncselekménnyel gyanúsított személy álljon. A vitában számos szenátor azt állította, hogy Babis kormányfőként befolyásolja, illetve akadályozza az ügy alapos kivizsgálását.
Zoom
A cseh sajtó szerint Babis még marad egy darabig miniszterelnök - így nem kell budapesti luxusszállodákba menekülnie
A legújabb belpolitikai Gólyafészek-vitát a Seznam Zprávy független hírportál tudósítósa váltotta ki, amelyben a kormányfő Svájcban élő fia, ifjabb Andrej Babis azt mondta: a közelmúltban akarata ellenére a Krím félszigetre vitték, hogy ne tanúskodhasson az ügyben. Szavai szerint apja azt akarta, hogy egy időre tűnjön el a cseh hatóságok szeme elől. Az ügyben Babis és fia egyaránt gyanúsítottak. A kormányfőtől a parlament már januárban megvonta a képviselői mentelmi jogot, hogy a rendőrség szabadon vizsgálódhasson.
Andrej Babis kedden úgy nyilatkozott, hogy fia pszichés megbetegedésben szenved, ellenőrzés alatt kell tartani, és szavainak nem lehet hitelt adni.
A Seznam Zprávy szerint az ifjabb Andrej Babis csütörtökön délelőtt e-mailben reagált a kormányfő szavaira, és azt mondta: apja hazudik, nyilatkozatával túllépett minden határt, ezért ő tanúvallomást akar tenni, és szeretne kapcsolatba lépni a cseh rendőrséggel.
"Átlépett egy határt, mert amit mondott, az hazugság, és az én személyi szabadságomat érinti. Szeretnék telefonkapcsolatba lépni a cseh rendőrséggel" - idézte a hírportál az ifjabb Andrej Babis e-mailjét.
A szenátus határozatát az ellenzéki szenátorokon kívül a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szenátorainak többsége is támogatta. A Babis vezette ANO mozgalom szenátorai a szavazáskor tartózkodtak, vagy ellenezték a határozat elfogadását.
Zoom
A kormányfő a fiacskáját pszichés betegnek nevezte
A cseh parlamenti alsóházban az ellenzék a Gólyafészek-ügyben rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, amelyre várhatóan jövő csütörtökön kerül sor.
A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye már hosszabb ideje komoly belpolitikai probléma Csehországban. A cseh sajtó a jelenlegi helyzetet kormányválságnak minősíti, de többségi vélemény, hogy Babisnak sikerül megtartania miniszterelnöki bársonyszékét.
A probléma lényege: a Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utóda, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.
A szenátus csütörtöki ülésére Babist is meghívta, hogy adjon magyarázatot a napvilágra került új tényekkel kapcsolatban. Babis azonban a cseh-lengyel közös kormányülésen való részvételére hivatkozva kimentette magát.
A kormányfő ismételten élesen bírálta a Seznam Zprávy hírportál tudósítóit, akik rejtett kamerával rögzítették az ifjabb Babissal Svájcban folytatott beszélgetésüket. Az ifjabb Andrej Babis - apja szerint - 2015-től pszichés megbetegedésben szenved, rejtett kamerával rögzíteni egy ilyen személlyel folytatott beszélgetést elfogadhatatlan visszaélés. Babis úgy véli, hogy az október közepén készített felvétel mostani közlése szándékos időzítésre vall.
Szombaton lesz az 1989-es bársonyos forradalom évfordulója. A felvételt azért hozták nyilvánosságra most, hogy a november 17-i ünnepségek kapcsán Babis-ellenes tüntetéseket lehessen szervezni - vélekedett szerdán a miniszterelnök.
(MTI)