Moszkvában tett látogatást a héten Nicolás Maduro venezuelai elnök, hogy saját bevallása szerint „elegánsan zárja a 2018-as évet”. A nyugati médiában diktátorként emlegetett chávista vezető az elmúlt hetek során több szövetségesével is találkozott: Caracasban fogadta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, illetve Irán és Észak-Korea képviselőjét is.
„Putyin oxigénpalackot nyújt Madurónak a legkritikusabb pillanatban” – írta találóan a La Razón spanyol nyelvű lap. A venezuelai elnök ugyanis nemcsak a kölcsönös vállveregetésért utazott Moszkvába, sokkal inkább anyagi segítséget várt orosz kollégájától, aki egyébként a legnagyobb hitelezője is a dél-amerikai országnak.
A Kreml ugyan most nem tett ajánlatot egy újabb hitel folyósítására, de lehetővé tette annak a 3,15 milliárd dolláros adósságnak az átstrukturálását, amelyet Caracas számára 2011-ben folyósítottak – nagyrészt orosz fegyverek vásárlására. Maduro jelezte a sajtónak, márciusban kétoldalú bizottság találkozik, amely a 2019–2025 közötti stratégiai együttműködést dolgozza majd ki.
Az olajárak esése és a Venezuela ellen bevezetett amerikai szankciók miatt a dél-amerikai ország hosszú ideje gazdasági és társadalmi válságban él. 2015 óta több mint kétmillió ember hagyta el az országot, ahol az élelmiszer- és a gyógyszerellátásban is jelentős a hiány. Közben Maduro a nemzetközi nyomással is küzd: májusi újraválasztását számos ország nem ismeri el, és az emberi jogok megsértése miatt vonják kérdőre.
– Tisztában vagyunk vele, hogy a venezuelai helyzet továbbra is komplikált. Támogatjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyek a társadalmi egyetértést és az ellenzékkel való kapcsolat helyreállítását célozzák – fogalmazott Vlagyimir Putyin elnök a találkozó után, nyomatékosítva, hogy Moszkva elítél minden erőszakos lépést.
(MTI)