Letartóztattak egy svájci állampolgárt az Atlasz-hegységben, Marokkóban elvágott torokkal megtalált két túrázó nő meggyilkolásával összefüggésben - írja a Guardian. Az ügy a terrorizmussal is összefügghet. (De ne adjuk fel a reményt, hátha baleset volt! - a szerk.)
Zoom
A férfi letartóztatásához annak gyanúja vezetett, hogy "részt vett marokkói és szubszaharai állampolgárok toborzásában, hogy azok terrorcselekményeket hajtsanak végre külföldi célpontok ellen, valamint fegyveres erők ellen szolgálati fegyvereik eltulajdonítása érdekében", közölte a nyomozóhatóság. A letartóztatott férfinak egyúttal spanyol állampolgársága is volt, és Marokkóban tartózkodott.
Az ügyben már 19 további embert tartóztattak le, köztük négy fő gyanúsítottat, akik egy három nappal a turisták meggyilkolása előtti videóban felesküdtek az Iszlám Állam szolgálatára. A helyi rendőrség szóvivője ugyanakkor "magányos farkasnak" nevezte a négy férfit, és azt állította, a gyilkosságot nem az Iszlám Állam szervezte meg.
Zoom
Marokkói bocsánatkérés
A két nő holttestét december 17-én, nagyjából 10 kilométerre találták meg Imliltől, ami a kiindulópontja a legmagasabb észak-afrikai csúcsra, a Toubkalra induló túráknak.
(Index)
Frissítés: Mily meglepő: terrorizmussal vádolja a vadakat a marokkói ügyészség
Terrorizmus miatt nyújtott be vádemelést vasárnap az ügyészség Marokkóban az ellen a 15 ember ellen, akiknek gyaníthatóan közük van egy dán és egy norvég turista meggyilkolásához az Atlasz-hegységben.
A vádhatóság közleménye szerint a vádpontok között van bűnszervezet alapítása terrorcselekmény elkövetésének és előkészítésének céljával valamint megfontolt szándékból elkövetett emberölés is. Hármójuk ellen terrorcselekményre való felbujtás is szerepel a vádak között.
A két turista holttestére december 17-én találtak rá kirándulók, akik értesítették a rendőrséget.
A hétvége folyamán a svájci hatóságok egy svájci-spanyol kettős állampolgárt is őrizetbe vettek, akinek szerintük szintén köze van a kettős gyilkossághoz.
(MTI)
Korábban írtuk: