2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos, Patrícia, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:49 Nagy-Britannia újabb hadihajót küld a Perzsa-öbölbe08:28 "Valóban hatalmas fegyvert" tesztelt az észak-koreai uralkodó08:14 Így zajlott a Mi Hazánk augusztus 20-i családi napja07:59 Legalább 35 ezer AfD-gyűlölő vonult fel Drezdában07:34 Szinte hihetetlen, de palesztinokat vett őrizetbe a Sin Bét07:05 Több száz új erdőtüzet észleltek Brazíliában06:52 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor kedden újrázik22:04 Bűnmegelőzési razziát tartott a rendőrség Budapest V., VI. és VII. kerületében21:39 Teljes gőzzel üzemel a török-amerikai műveleti központ20:58 Negyvennyolcezer embert evakuáltak a kelet-kínai Fucsien tartományban a Bailu tájfun közeledése miatt20:26 90 év bölcsesség19:53 Míg anyjuk a benzinkúton vásárolt, füstmérgezést szenvedett három gyerek egy fővárosi lakástűzben 19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Hága szerint mégsem felelősek a holland ENSZ-békefenntartók a srebrenicai mészárlásért

Reklám

Hollandia nem felelős annak a nagyjából háromszáz boszniai muszlimnak a haláláért, akiket az 1995-ös srebrenicai mészárlás során gyilkoltak meg; az ezzel ellentétes korábbi ítéletet érvényteleníteni kell – foglalt állást pénteken a hágai legfelsőbb bíróság főügyésze.
Paul Vlas érthetetlennek nevezte a fellebbviteli bíróság 2017-es döntését, amellyel megerősítette az ügyben eljáró törvényszék korábbi ítéletét, kimondva, hogy részben Hágát is felelősség terheli, a holland ENSZ-békefenntartóknak ugyanis nem szabadott volna átadniuk a bázisukon menedéket kereső boszniai muzulmánokat a szerb erőknek, mivel tudatában lehettek a veszélynek, hogy meg fogják őket ölni.
A holland kormány fellebbezett az ítélet ellen, de az csak akkor vonható vissza, ha tartalmi vagy eljárásjogi szempontból hibásnak találják.
A főügyész kijelentette, hogy a verdiktet érvénytelenítenie kell a legfelsőbb bíróságnak, amely várhatóan április 19-én mond végleges ítéletet.
Vlas leszögezte, a bíróság nem vette figyelembe a tényt, hogy az alig felfegyverzett holland békefenntartóknak hatalmas nyomán alatt kellett dolgozniuk a háború fenyegetésében, és nem tudatták, mi lesz a sorsa a muszlimoknak, ha nem adják át őket, miután ők bármelyik pillanatban távozni kényszerülhetnek.
"Más lenne a helyzet, ha a hollandok biztosan tudták volna, hogy a férfiakra halál vagy embertelen bánásmód vár, de nem ez volt a helyzet" – érvelt.
Ez a vélemény nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek a főügyészi állásfoglalással.
A holland Legfelsőbb Bíróság várhatóan április második felében hoz döntést az ügyben – közölték.
A szerb határ közelében, Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a délszláv háború során az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környék muszlim bosnyák lakossága itt keresett menedéket. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. Srebrenica elfoglalását követően a szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, "a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként" tartják számon.
2016 szeptemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította azt a keresetet, amelyet boszniai panaszosok nyújtottak be a holland állam ellen a srebrenicai mészárlás ügyében. A felperesek, a Srebrenicában boszniai szerb katonák által legyilkolt áldozatok hozzátartozói azzal vádolták meg a holland hatóságokat, hogy nem vizsgálták ki megfelelően három holland ENSZ-békefenntartó büntetőjogi felelősségét, akik szerintük a biztos halálba küldték a rokonaikat azzal, hogy a támaszpontjuk elhagyására utasították őket, miután a boszniai szerb erők bevonultak a településre.
2002-ben a holland kormány lemondott, miután elismerte a menekülő muzulmán férfiak védelmének elmulasztását, a békefenntartók küldetését ugyanakkor "lehetetlennek feladatnak" nevezte.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready