2019. július 18., csütörtök, Frigyes, Szemőke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:00 Nem elég, hogy fideszes, nem elég, hogy cigány, még ezzel fejelte meg08:42 Zöldszüret, a késői abortusz: azért fizetnek a gazdáknak, hogy a földre szüreteljék a szőlőt - miközben az olcsó külföldi szemetet issza a magyar08:17 Szijjártó boldog, hogy újra teljes gőzzel nyalhatunk a jenkiknek, és amiatt mentegetőzött, hogy orosz gázt kell vásárolnunk07:46 Az amerikai képviselőház elutasította a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat - de ez nem jelent Trumpnak akadályt07:33 A Pentagon jóváhagyta, hogy újabb 2100 katonát vezényeljenek az amerikai-mexikói határra06:57 Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban22:37 May egy hét múlva távozik, de még megüzente Putyinnak, hogy idejétmúlt a rendszere22:30 Meghosszabbították az elfogott ukrán tengerészek őrizetét22:13 Merkel köszöni szépen a jókívánságokat, folytatja (amíg tudja)22:07 A Mi Hazánk az egyetlen párt, mely eltörölné a mentelmi jogot21:54 Nahát, mégsem Putyin, hanem egy vagánykodó informatikus követte el Bulgária történetének legnagyobb adatlopását21:30 Nők a seregben - néha maga a valóság válaszol a feminista követelésekre21:16 Romániában már halált is okozott az unokázós csalók telefonhívása20:53 Villamosmegállóban fosztott ki egy magatehetetlen 19 évest ez a két kifehérített fürge lábú20:41 Lefejeztek több embert a Sínai-félszigeten
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Hága szerint mégsem felelősek a holland ENSZ-békefenntartók a srebrenicai mészárlásért

Hollandia nem felelős annak a nagyjából háromszáz boszniai muszlimnak a haláláért, akiket az 1995-ös srebrenicai mészárlás során gyilkoltak meg; az ezzel ellentétes korábbi ítéletet érvényteleníteni kell – foglalt állást pénteken a hágai legfelsőbb bíróság főügyésze.
Paul Vlas érthetetlennek nevezte a fellebbviteli bíróság 2017-es döntését, amellyel megerősítette az ügyben eljáró törvényszék korábbi ítéletét, kimondva, hogy részben Hágát is felelősség terheli, a holland ENSZ-békefenntartóknak ugyanis nem szabadott volna átadniuk a bázisukon menedéket kereső boszniai muzulmánokat a szerb erőknek, mivel tudatában lehettek a veszélynek, hogy meg fogják őket ölni.
A holland kormány fellebbezett az ítélet ellen, de az csak akkor vonható vissza, ha tartalmi vagy eljárásjogi szempontból hibásnak találják.
A főügyész kijelentette, hogy a verdiktet érvénytelenítenie kell a legfelsőbb bíróságnak, amely várhatóan április 19-én mond végleges ítéletet.
Vlas leszögezte, a bíróság nem vette figyelembe a tényt, hogy az alig felfegyverzett holland békefenntartóknak hatalmas nyomán alatt kellett dolgozniuk a háború fenyegetésében, és nem tudatták, mi lesz a sorsa a muszlimoknak, ha nem adják át őket, miután ők bármelyik pillanatban távozni kényszerülhetnek.
"Más lenne a helyzet, ha a hollandok biztosan tudták volna, hogy a férfiakra halál vagy embertelen bánásmód vár, de nem ez volt a helyzet" – érvelt.
Ez a vélemény nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek a főügyészi állásfoglalással.
A holland Legfelsőbb Bíróság várhatóan április második felében hoz döntést az ügyben – közölték.
A szerb határ közelében, Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a délszláv háború során az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környék muszlim bosnyák lakossága itt keresett menedéket. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. Srebrenica elfoglalását követően a szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, "a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként" tartják számon.
2016 szeptemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította azt a keresetet, amelyet boszniai panaszosok nyújtottak be a holland állam ellen a srebrenicai mészárlás ügyében. A felperesek, a Srebrenicában boszniai szerb katonák által legyilkolt áldozatok hozzátartozói azzal vádolták meg a holland hatóságokat, hogy nem vizsgálták ki megfelelően három holland ENSZ-békefenntartó büntetőjogi felelősségét, akik szerintük a biztos halálba küldték a rokonaikat azzal, hogy a támaszpontjuk elhagyására utasították őket, miután a boszniai szerb erők bevonultak a településre.
2002-ben a holland kormány lemondott, miután elismerte a menekülő muzulmán férfiak védelmének elmulasztását, a békefenntartók küldetését ugyanakkor "lehetetlennek feladatnak" nevezte.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready