Bezár!
2020. július 3., péntek, Kornél, Soma, Napsugár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani17:25 Bemutatták Münchenben a Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard harckocsijait
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kiirtottak egy fulani falut a dogonok Maliban (18+)

Reklám

Százharmincnégyre emelkedett a mali etnikai vérengzés halálos áldozatainak száma - közölte az ENSZ vasárnap, egy nappal korábban ugyanis a mali hadsereggel kapcsolatban álló, a dogon népcsoporthoz tartozó milícia valóságos mészárlást követett el a fulani pásztorok és családjaik körében.
Mindeközben felvételek jelentek meg a világhálón az áldozatokról. A képeken tömegsírba dobott holttestek, meggyilkolt gyermekek, illetve többek elszenesedett földi maradványai láthatóak. Ez utóbbi arra enged következtetni, hogy többekre rágyújtottak egy épületet. Helyi közlések szerint a fulani áldozatokat lelőtték vagy bozótvágó késekkel halálra kaszabolták.
Zoom
Dogonok (b) és fulanik (j)
Moulaye Guindo, a közeli Bankass város polgármestere elmondta, hogy a vadászöltözéket viselő dogon fegyveresek helyi idő szerint szombaton kora hajnalban támadták meg a két környékbeli falut, Ogossagout és Welingarát.
"Rengeteg a halott. Ogossagout gyakorlatilag kiirtották" - mondta a polgármester.
Az ENSZ helyi békefenntartói erőinél egy forrás arról számolt be, hogy az áldozatok között idősek, gyerekek és várandós nők is voltak. A világhálóra feltöltött képek is ezt látszanak alátámasztani.
A mali látogatásán tartózkodó Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet szombaton elítélte a "megbocsájthatatlan támadást", és közölte: az ENSZ mali missziója a túlélők kimenekítésén dolgozik. Delattre közlése szerint legalább 55 túlélője van a támadásnak.
Egy túlélő szerint a tömeggyilkosság megtorlás lehetett azért, mert a héten az al-Kaidával szövetséges egyik helyi milícia bejelentette, hogy megölt 23 mali katonát. Azt állította, hogy azért támadtak a mali hadsereg tagjaira, mert a katonaság megtámadta fegyvereseiket és a fulanikat.
Az al-Kaida és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek felszítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban. Maliban 2013-ban a francia hadsereg avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását. A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.
A dogon népcsoport tagjai azzal vádolják a fulanikat, hogy támogatják a szélsőséges fegyveres csoportokat.
Eközben Ibrahim Boubacar Keita mali elnök bejelentette: a kormány feloszlatta a Dan Na Ambassagou nevű dogon milíciát, és a hadsereg több magas rangú tisztviselőjét eltávolította. Leszögezte: világossá akarják tenni, hogy az ország lakosságának védelme "az állam monopóliuma".
A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet tavaly decemberben figyelmeztetett, hogy Mali középső és északi részein elszabadult a milíciák általi erőszak, a Dan Na Ambassagou és vezetője számos kegyetlenséget követett el.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready