Saját maga ellen fordította a fegyverét szerda reggel Alan García volt perui elnök, mikor a rendőrség kiérkezett a házához, hogy letartóztassa egy korrupciós ügy miatt. A 69 éves férfit azonnal kórházba szállították és megoperálták, de egy órával később a kórházban belehalt a sérüléseibe.
García a belügyminiszter tájékoztatása szerint a rendőröknek azt mondta, hogy fel akarja hívni az ügyvédjét, ehelyett azonban a szobájában fejbe lőtte magát. A volt elnök annak ellenére sem halt meg, hogy utána háromszor szívrohamot is kapott, az öngyilkossági kísérlete után a Casimiro Ulloa kórházban kezelték, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A kórház előtt egyébként hamar gyülekezni kezdtek García támogatói, de a bejáratnál rendőrsorfal állta el az útjukat.
A férfi ellen hónapok óta folyik már nyomozás, mert a gyanú szerint legalább 100 ezer dollárt - csaknem 28 millió forintnyi összeget - kapott törvénytelenül az Odebrecht nevű brazil építőipari cégtől, amely az ellene emelt vádak szerint összesen 29 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett, hogy versenytárgyalásokat nyerjen.
García tavaly novemberben politikai menedékjogot kért Uruguaytól, miután egy perui bíróság úgy döntött, hogy másfél évig nem hagyhatja el az országot az ügy miatt, de ezt végül nem kapta meg. A volt elnök egyébként végig tagadta a vádakat.
(Index)