Nem bontottam volna fel a koalíciót, ha nem lett volna szükséges - így reagált Sebastian Kurz volt osztrák kancellár egy keddi kampányeseményen, Seekirchenben az általa menesztett Herbert Kickl volt szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter Facebook-bejegyzésére.
Herbert Kickl kedden együttműködést javasolt a volt kancellárnak közösségi oldalán, és azt írta, pártja szívesen ismét koalícióra lépne az Osztrák Néppárttal. A politikus ezt azzal indokolta, hogy az osztrákok nagy része elégedett volt a néppárti-szabadságpárti kormánnyal, és a lakosság szeretné, ha a szeptemberi választások után folytatnák az együttműködést.
A volt kancellár a „Kurz beszélget” elnevezésű kampánykörútján Kickl felvetésére azt mondta: „soha nem bontottam volna fel a koalíciót, ha nem lett volna szükséges”.
A néppárt már hétfőn elindította plakátkampányát, amelyen Sebastian Kurz a szociáldemokraták és a szabadságpárt lehetséges együttműködésétől óvja a választókat, miután a két párt közösen megbuktatta kormányát.
A politikus azt is kifogásolta, hogy Kicklt elsősorban az Ibizán készült, botrányt kiváltó felvétel elkészítésének törvénytelensége, nem annak tartalma zavarta.
(MTI)