Az Egyesült Államokkal múlt héten létrejött, a migráció megfékezéséről szóló megállapodás értelmében Mexikó szerdán megkezdi a nemzeti gárda telepítését az ország déli határára – jelentette be a latin-amerikai ország külügyminisztere.
Marcelo Ebrard sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy csapattelepítés gyorsan fog zajlani.
Mexikó és az Egyesült Államok pénteken kötött megállapodást az illegális migráció megfékezéséről. Ennek része, hogy Mexikó a nemzeti gárda hatezer katonáját telepíti a guatemalai határra a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatására. Az egyezség elejét vette annak is, hogy az Egyesült Államok június 10-től bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat.
Trump azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.
Májusban 132 ezer embert tartóztattak fel az amerikai hatóságok az Egyesült Államok déli határán. Ilyen sokan 2006 óta nem próbáltak egyetlen hónap alatt bejutni az országba.
(MTI)