2020. január 20., hétfő, Sebestyén, Sebő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:18 Lemondott a fideszes, aki halálos baleset áldozatáról tett közzé fotót a Facebook-oldalán16:01 "Nem vagyunk egyek" - Zsindex-alapító mutatja meg, miért fölösleges a Pokorni-félék alázkodása a bosszú népe előtt15:49 Meghalt a cseh szenátus elnöke15:21 Újabb kormánybuktatás jöhet Romániában14:56 Kilyukadt fűtéscső miatt haltak meg többen egy orosz szállodában14:25 Helsinkis csótányok dilemmája: inkább az MTI-t jelentik fel, de nem zárják ki, hogy a püspök "mégiscsak hazudott"13:52 Isten veled, édes hazánk!13:20 Még a végén ráébred az EU-vezetés, hogy a palesztinoknak is vannak emberi jogaik13:03 Felmenthetik a férfit, aki meg akarta ölni szüleit12:41 Dróntámadást hajtottak végre egy orosz bázis ellen Szíriában12:27 Vádat emeltek tömegszerencsétlenség okozása miatt egy metróvezető és egy forgalomirányító ellen12:11 Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat11:46 Az most a téma Amerikában, milyen mintájú egyenruhában kellene "rejtőzködni" az űrben10:25 2015 óta 100 milliárdot költött propagandára a kormány10:03 Tucatjával nyithattak illegális hoteleket Budapesten
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az enyhülés jeleit vélik felfedezni a német-orosz viszonyban

Reklám

Oroszország konstruktív részvétele nélkül nem oldhatók meg a nemzetközi problémák – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter csütörtökön, orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval közös sajtótájékoztatóján.
A két tárcavezető az úgynevezett pétervári párbeszéd vitafórumán vett részt az észak-rajna-vesztfáliai Königswinterben. „Az eltérő álláspontok dacára azon kell lennünk, hogy a politikai szférában együtt tudjunk dolgozni, hogy közelebb kerülhessünk a nemzetközi problémák megoldásához. Oroszország konstruktív résztvétele nélkül ezt nem tudjuk megcsinálni” – mondta a német külügyminiszter. „Csakis a nyílt vitán és párbeszéden keresztül juthatunk olyan eredményre, amely előbbre viszi országainkat” – hangsúlyozta Maas.
Lavrov ismét kilátásba helyezett egy normandiai formátumú – Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével zajló – csúcstalálkozót, ugyanakkor nem közölt időpontot. Építő jellegűnek nevezte ugyanakkor a négy állam- és kormányfő külpolitikai tanácsadóinak első konzultációs találkozóját. Hozzátette: a minszki kontaktcsoport szerdai ülése az eddigi legsikeresebb volt.
Aznap határozatlan időtartamú tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett felek a válság rendezésére hivatott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport ülésén a fehérorosz fővárosban.
Lavrov egyébként felszólította Berlint, hogy aktívabb szerepet játsszon a Donyec-medence szakadár területei ellen elrendelt gazdasági blokád feloldásában. Az orosz külügyminiszter szót ejtett az Európai Bizottság elnökévé megválasztott Ursula von der Leyenről is. Mint mondta, Oroszországnak alapvetően nincs kifogása ellene. „Elég gyakorlatiasak vagyunk. Nem a nyilvános bejelentésekhez, hanem a gyakorlati tettekhez fogjuk tartani magunkat” – tette hozzá.
Von der Leyen német védelmi miniszterként határozott politikát követett Moszkvával szemben, és szorgalmazta a német katonai kontingensek telepítését a Baltikumban. Lavrov ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a komoly viták az orosz-német kapcsolatokban nem jelenthetnek akadályt az Európai Unióhoz való viszony fejlesztésében. Moszkva ugyanis azt reméli, hogy az EU új vezetése újraértékeli az unió viszonyát Oroszországgal. A dpa német hírügynökség szerint minden eddigi együttműködési formátumot Brüsszel felfüggesztett, s EU-orosz csúcstalálkozó sem volt már csaknem hat éve.
A német-orosz vitafórumra a politikai, gazdasági és kulturális élet háromszáz képviselője érkezett. A két külügyminiszterrel együtt a fórumon a kelet-ukrajnai válság kitörése óta első alkalommal magas rangú kormánytisztviselők is részt vesznek. Megfigyelők ezt az enyhülés jelének vélik.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready