2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos, Patrícia, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:04 Bűnmegelőzési razziát tartott a rendőrség Budapest V., VI. és VII. kerületében21:39 Teljes gőzzel üzemel a török-amerikai műveleti központ20:58 Negyvennyolcezer embert evakuáltak a kelet-kínai Fucsien tartományban a Bailu tájfun közeledése miatt20:26 90 év bölcsesség19:53 Míg anyjuk a benzinkúton vásárolt, füstmérgezést szenvedett három gyerek egy fővárosi lakástűzben 19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet17:41 Három tonna kokaint foglaltak le Rotterdamban17:05 Közös megyei listát indít Komárom-Esztergomban a Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum stb.16:49 Nem lopott, csak önkényesen elvett autó parkolt bunkón az árokban Barcson16:32 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor hétfőn újrázik15:16 "Egyszer és mindenkorra, bármilyen formában merüljön is fel: összefog-e a Jobbik bármelyik baloldali párttal?"14:43 Szó szerint égető a helyzet: a tűzoltók 74 százaléka készül a pálya elhagyására14:04 "A tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt" - Irán új rakétát tesztelt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Merkel továbbra is állítja, hogy semmi baja

Reklám

Angela Merkel német kancellár hagyományos nyári sajtóértekezletén kiállt a Donald Trump elnök által közleményekben támadott amerikai demokrata párti képviselőnők mellett, bizakodóan beszélt arról, hogy Nagy-Britannia rendezetten fog kiválni az Európai Unióból (Brexit), és jó marad a viszonya a blokkal, valamint igyekezett megnyugtatni mindenkit egészségi állapota felől.
Az egyik újságíró megkérdezte tőle: van-e még olyan érték, amelyet közösnek tekint Trumppal. Azt válaszolta: rombolják az Egyesült Államok tekintélyét az elnöknek azon Twitter-üzenetei, amelyekkel színesbőrű demokrata párti képviselőnőket támadott nemrég a bevándorlási vitákban. Kijelentette, hogy támogatja ezeket a képviselőket.
„Szigorúan elhatárolom magamat ezektől a támadásoktól, és szolidáris vagyok ezzel a három nővel” – jelentette ki a kancellár, akinek a sajtó szerint feszült a viszonya Trumppal.
„Az amerikai nép erejét részben az azt alkotó nemzetek adják, ezért ezek a megjegyzések teljesen szembemennek a szilárd meggyőződésemmel, és rombolják Amerikai tekintélyét” – jelentette ki Merkel.
A Brexitről szólva azt mondta: reméli, hogy a tárgyalásokon megtalálják a megoldást az ír-északír határ problémájára – vagyis ezután is szabadon átjárható lesz ez a határ –, és ez bekerül az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatáról szóló nyilatkozatba, felülírja a már megszületett kilépési megállapodásban szereplő tartalékmegoldást, vagyis gyakorlatilag el lehet vetni az úgynevezett backstopot. Ez azt jelenti – folytatta –, hogy a jövőbeni viszonyról pontosabb, jobb meghatározást kell beleírni a nyilatkozatba, mint ami a szerződésben már szerepel. A kancellár viszont megismételte az uniós vezetőknek azt az álláspontját, hogy magát a szerződést nem lehet újratárgyalni.
Merkel bízik abban, hogy Nagy-Britannia egy új miniszterelnök vezetésével megtalálja a kiutat a jelenlegi válságos helyzetből, de nem akar véleményt mondani arról, hogy halasszák-e tovább a kilépést, vagy az ország rendezzen-e egy új népszavazást az ügyben.
„Nagy-Britannia nagy és büszke ország, és partnerünk marad akkor is, ha már nem lesz az EU tagja” – jelentette ki.
Angela Merkel bizakodónak mondta magát abban, hogy az utóbbi időben keletkezett feszültségek ellenére a német kormánykoalíció nem bomlik fel a kormány jelenlegi megbízatásának végéig. A koalíciós partner szociáldemokrata párt azt tervezi, hogy év végén félidős mérleget von a kormány munkájáról, és állást foglal a szövetség jövőjéről is.
Irán és a nagyhatalmak viszonyával kapcsolatban a német kancellár dicsérte Emmanuel Macron francia elnököt, amiért próbál közvetíteni Irán és az Egyesült Államok között. Hozzátette, hogy a diplomáciai erőfeszítések kulcsfontosságúak ilyen esetben.
„Minden lehetséges módon fent kell tartani a párbeszédet a helyzet elmérgesedésének elkerülésére” – szögezte le.
Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump elnök tavaly kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásból, azt mondta: az a tény, hogy a másik öt nagyhatalom "tartani akarja magát a megállapodáshoz, nem jelenti azt, hogy ne néznénk nagyon kritikusan Irán tetteit, például befolyását Szíriában, Jemenben, Izraellel szembeni magatartását, ballisztikusrakéta-programját". "Amellett, hogy él a megállapodás, jó okunk van arra, hogy tárgyaljunk Iránnal ezekről is" – mondta.
Oroszországgal és a Liga olasz kormánypárt feltételezett orosz pénzügyi támogatásával kapcsolatban azt mondta: az a tény, hogy Moszkva "populista" pártokat támogat, "aggodalomra ad okot". Mindazonáltal erről bővebben nem akart beszélni. "Értesültem erről a gyanúról, de Olaszország dolga, hogy fényt derítsen az ügyre" – mondta.
A 65 éves kancellárt kérdezték egészségi állapotáról is amiatt, hogy az utóbbi időben háromszor is remegés fogta el nyilvános szereplései alkalmával. Kijelentette, hogy nem kell aggódni egészsége miatt, törődik vele, tudatában van az ezzel kapcsolatos felelősségének is. Meggyőződése, hogy el tudja látni kancellári feladatait. Bár kancellár "csak" 2021-ig lesz, addig tart politikai pályafutása, reméli, hogy utána is egészségesen fog élni – tette hozzá.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready