Helyi idő szerint délután 1 órakor lövöldözéshez riasztották a rendőröket a Texas állambeli El Pasóban, a hírek szerint egy Walmart áruházban dördültek lövések, halottak is vannak, valamint számos sérült, a helyszínre az FBI is kivonult, a környéket lezárták, írja a CNN. Az előzetes értesülések szerint a gyilkos fegyver puska vagy karabély (rifle) volt, a feltételezett elkövető egy férfi.
Az első hírek 18 halottról szóltak, azonban ez a casualty (halott, sebesült) szó kétértelműségéből fakadt, amit az NBC híradója halottként értelmezett, jelenleg csak annyi biztos, hogy 11 embert kórházban ápolnak.
Egy biztonsági kamera képe a feltételezett az elkövetőről az NBC értesülései szerint:
Zoom
A rendőrség szóvivője szerint őrizetbe vettek egy embert, a jelen ismeretek szerint csak egy elkövető volt, akit őrizetbe vettek. Az NBC értesülései szerint 10 embert vittek súlyos vagy életveszélyes sérülésekkel. Az esetről Trump elnököt is folyamatosan tájékoztatják.
A NBC értesülései szerint az is gondot jelentett a támadók számának megállapításában, hogy – mivel Texasban sokan viselnek fegyvert – a rendőrség először több embert is őrizetbe vett, akik fegyvert rántottak a lövések hallatán.
 
 
A fenti videón az asztalok alatt megbújó emberek láthatóak, miközben lövések hallatszanak.
Az interneten terjed egy kiáltvány, amit állítólag az elkövető írt, ebben a christchurch-i támadást méltatja, és a bevándorlás veszélyeire hívja fel a figyelmet, de utóbbi nincs hivatalosan megerősítve.
 
 
A CNN videóján látni, ahogy az emberek pánikban menekülnek az áruházból.
A férjemmel az áruházban voltunk, amikor hallottuk a lövéseket. Először azt hittük, hogy tűzijáték, aztán láttuk, hogy menekülnek az emberek – mesélte az NBC riporterének az egyik szemtanú.
Mindenki menekülni próbált, sokan elestek, az egyik kollégámat a karján érte egy lövés. Soha nem gondoltam volna, hogy itt is [El Pasóban] megtörténhet ilyen – meséli az áruház egyik alkalmazottja.
Alig pár napja történt egy másik lövöldözés az Egyesült Államokban, akkor egy 6 éves kisfiú, egy 13 éves lány és egy fiatal férfi halt meg, tizenketten pedig megsebesültek, amikor a kaliforniai Gilroy fokhagymafesztiválon egy fegyveres tüzet nyitott a rendezvény látogatóira.
(Index)
Vasárnapi frissítés: Texasi kormányzó: 20 halott, 26 sebesült
Texas állam kormányzójának hivatalos bejelentése szerint 20 ember halt meg és több mint két tucat megsebesült a szombati lövöldözésben, amely El Paso város Walmart nevű bevásárlóközpontjában történt.
Rendőrautó zárja le az utat a Cielo Vista bevásárlóközpont közelében az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban 2019. augusztus 3-án. Hírforrások szerint 18 embert meglőttek a bevásárlóközpontban lévő Walmart áruházban.
Zoom
Forrás: Facebook
Húsz ártatlan ember vesztette életét El Pasóban, és több mint két tucat megsebesült – mondta egy sajtótájékoztatón Greg Abbott. Az oldalán álló rendőrfőnök, Greg Allen ezt azzal egészítette ki, hogy pontosan 26 sebesültről van szó. Közülük egyesek állapota válságos. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.
A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott személy 21 éves, fehér férfi (ami bűncselekmények esetében zsidót is jelenthet - a szerk.). Allen közölte, hogy az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait. (Ezúttal latinókat ért támadást gyanítanak. Amerikában sok a futóbolond, így semmi sem kizárt, de az tényleg érdekes, hogy mindig fehéreknél, fehéreknek mondottaknál jön elő csípőből a rasszistakártya, Európában még a terrorcselekményt is alig merik terrorcselekménynek nevezni... A témához ajánljuk továbbá ezt a Csonthegyi-tanulmányt - a szerk.)
A tömeggyilkos a 21. életévét a héten betöltő Patrick Crusius, aki 2017 őszétől 2019 tavaszáig a Collin College hallgatója volt - közli a CBS
Zoom
Forrás: Twitter
A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével.
A spanyol hírügynökség szerint az idén ez volt a 249. több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket.
(Kuruc.info - MTI)
Korában írtuk: Ezúttal egy El Pasó-i Walmartban lövöldöztek - többen meghaltak
Többen életüket vesztették a texasi El Paso Cielo Vista nevű bevásárlóközpontjában elkövetett fegyveres támadásban, egy gyanúsítottat őrizetbe vettek - mondta el a helyi rendőrség szombaton.
A hatóságok átkutatták a környéke,t és jelezték, hogy elmúlt a veszély. Egyelőre nem tudni, hogy miért történt a lövöldözés. A KTSM helyi tévéadó úgy értesült, hogy 18 ember meglőttek egy Walmart áruházban.
A CNN amerikai hírcsatorna szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.
Az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban 680 ezren élnek.
(MTI)