Ismét figyelmeztette Kína csütörtökön a hongkongi tüntetőket, és közölte, nem marad tétlen, ha tovább súlyosbodik a válság a különleges közigazgatási területen.
A kelet-ázsiai ország nagy-britanniai nagykövete londoni sajtótájékoztatóján megismételte a pekingi álláspontot, miszerint a tüntetők egy része "a terrorizmus jeleit mutatja". Liu Hsziao-ming szerint a központi kínai kormánynak van elegendő eszköze, és hatalmat biztosít az alaptörvény bármilyen zavargás gyors elfojtására. A diplomata úgy fogalmazott, a tüntetők súlyos és erőszakos jogsértéseket követnek el, és már a terrorizmus határát súrolják.
"A kínai kormány soha nem fogja engedni, hogy néhány erőszakos törvényszegő veszélyes útra rángassa és szakadékba taszítsa Hongkongot" – jelentette ki. A külföldet óva intette attól, hogy beavatkozzanak Hongkong ügyeibe. "Ne hunyjanak szemet az erőszak felett!" – szólított fel, hozzátéve, nem lenne jó, ha félreértenék a helyzetet, és "rossz úton indulnának el", mert végül "a saját lábukra ejtik a követ, amelyet felvettek".
Liu Hsziao-ming úgy fogalmazott: bizonyított, hogy a helyzet nem fajult volna el ennyire, ha "külföldi erők" nem avatkoznak be, és nem bátorítják a tüntetőket. "Hongkong Kína része. Egyetlen országnak sem lenne szabad beavatkoznia az ottani belügyekbe" – hangoztatta. A nagykövet egyúttal elfogult tájékoztatással vádolta a nyugati sajtót.
(MTI nyomán)