Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) adatai alapján négy nukleáris mérőállomás leállt azután, hogy augusztus 8-án robbanás történt egy rakéta tesztelése közben Oroszországban, írja a CNN.
Ezeknek a mérőállomásoknak a szerepük az, hogy mérjék az atmoszférában található sugárzó részecskék mennyiségét. Két radionuklid állomás, a Dubna és a Kirov a feltételezett baleset után két nappal szintén leállította az adatok továbbítását. Három nappal később, augusztus 13-án leálltak a Bilibino és a Zalesovo nevű állomások is.
A CTBTO szerint a szervezet azonnal felkereste az állomásokat, ahol kommunikációs és hálózati problémákra hivatkoztak. Egyelőre várják, hogy jelezzenek, mikor térnek vissza a szokásos működésbe.
A CTBTO hálózatát a nukleáris fegyverek leszereléséről szóló egyezmény ellenőrzésére tartják fent, és képes a világ bármely pontján történő atomrobbanásból származó radioaktív izotópokat detektálni a légkörben.
Mint ismeretes, öt halottja van annak a balesetnek, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben augusztus elején egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében. A hivatalos tájékoztatás szerint a balesetben a Roszatom munkatársai vesztették életüket. Augusztus 13-án első híresztelések szerint a baleset közelében található várost, Nyonokszát evakuálták a hatóságok, ám ezt később tagadták.
Hadiipari források úgy vélik, hogy az orosz hadsereg egy nukleáris hajtóművel rendelkező, Skyfall néven is ismert rakétával kísérleteztek, amelyet Vlagyimir Putyin először 2018-ban mutatott be. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni azt a nemzetközi találgatást, hogy a legalább öt ember életét követelő baleset a Burevesztnyiknek vagy Skyfallnak nevezett atommeghajtású cirkálórakétával történt volna.
Frissítés: az orosz külügy nyilatkozatban védi az adatszolgáltatás leállítását
A nukleári háttérsugárzási adatok nem kötelező átadására hivatkozva védte meg Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden azt, hogy Oroszország beszüntette a területén található néhány megfigyelőállomás eredményeinek továbbítását a balul sikerült rakétakísérlet után.
Önkéntes alapon történik a nukleáris kísérleteket megfigyelő nemzetközi rendszer nemzeti állomásai által mért adatok átadása – mondta a politikus az Interfax hírügynökségnek az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO) arra a közlésére reagálva, amelyben az adatok eltitkolását bírálta.
A CNN amerikai hírcsatorna kedden a The Wall Street Journal című amerikai napilap pedig hétfőn, a CTBTO-ra hivatkozva adott hírt arról, hogy négy állomás esetében megszakították az orosz adatszolgáltatást. A szervezet az amerikai sajtójelentések szerint két nappal a Szeverodviszk közeli katonai kísérleti terepen augusztus 8-án történt, hét emberéletet követelő robbanást követően közölte, hogy a dubnai és a kirovi mérőállomás kommunikációs és hálózati problémákra hivatkozva leállította az adatszolgáltatást. A CNN a CTBTO egyik magas beosztású tisztségviselőjétől úgy értesült, hogy augusztus 13-tól a csukcsföldi Bilibino és az Altaji területen található Zaleszovo mérőállomása is leállította az adatszolgáltatást.
Lassina Zerbo, a CTBTO ügyvezető titkára kedden a Twitteren azt közölte, hogy a bilibinói és a peleduji mérőállomás felújította a radioaktív részecskék légköri megfigyelését. Peledujról a korábbi közlésekben nem esett említés.
Rjabkov kedden azt hangsúlyozta, hogy minden ország kizárólag önkéntes alapon szolgáltat adatokat a nemzetközi megfigyelő rendszer számára. Hozzátette, hogy ezt a megfigyelőtevékenységet a CTBTO előkészítő bizottsága ideiglenes műszaki titkársága koordinálja, amelynek hatásköre kizárólag az átfogó atomcsendszerződés tematikájára és a nukleáris hatalmak által bevezetett atommoratóriumokra terjed ki, a fegyverek fejlesztésre nem.
A miniszterhelyettes szerint az incidensnek semmi köze sincs az ideiglenes műszaki titkárság tevékenységéhez. Rjabkov azt mondta, hogy a történtekről az illetékes szervezetek kimerítő felvilágosítást kaptak, és az eseményt orosz részről egyebek között a legmagasabb szinten is kommentálták.
Ezzel arra utalt hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a francia hivatali partnerével, Emanuel Macronnal Fort Breganconban tartott közös sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. Putyin, aki először szólalt meg az ügyben, azt mondta: nem fenyeget a háttérsugárzás felerősödése, a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és megelőző intézkedéseket hoztak.
„Ahelyett, hogy egy olyan epizódra fókuszálnának, amely nem hordoz magában semmilyen ökológiai kockázatot, bármilyen kockázatot a környezet, a lakosság és a személyi állomány számára, azok a tömegtájékoztatási eszközök, amelyek ezt a témát felfújják, foglalkozhatnának azzal, hogy miért nem lépett még mindig hatályba az átfogó atomcsendegyezmény” – monda az Rjabkov. A magas rangú orosz diplomata szerint ennek az az oka, hogy az Egyesült Államok nem ratifikálta az egyezményt, amely más országokat is visszatart ettől.
A CTBTO nemzetközi megfigyelő rendszerének orosz szegmenséhez a dubnai nemzeti adatközpont alá rendelt 32 objektum tartozik. A CTBTO nemzeti szerve Oroszországban a védelmi minisztérium, amely az Interfax szerint nem szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy milyen gondok akadályozzák az adatközlést.
(MTI - Index nyomán)