2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:51 Sophia Loren úgy látta jónak, ha négerbabusgató holotúlélőként tér vissza09:32 Még néhány ilyen "keto siker", és Norbi is elmehet dolgozni09:10 Korán kelt tegnap néhány unokázós cigány, és a térkő is hideg volt08:50 Meg akarja nézni, ki juttatta börtönbe Budaházyékat? - A Fővárosi Törvényszéken megteheti!08:20 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt07:44 Lecsengőben van a koronavírus-járvány Kínában07:32 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete06:54 A járvány ellenére nem lanyhul a vadállatok iránti kereslet Kínában21:32 Vona már azon agyal, mivel tudna katartikus élményt szerezni keresztgyermeke, az összeborult ellenzék21:18 Nahát, valaki nem helyeselte, hogy hazánk szovjet megszállása alkalmából koszorúztak az egyik holoemlékműnél21:05 Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar20:21 Rekordszámú "antiszemita incidens" történt tavaly Hollandiában - de legalább jön az újabb kárpótlás19:54 A "magyar Koszovó" sötét víziója19:14 A Kúria várhatóan áprilisban dönt a gyöngyöspatai ügyben18:24 "Szájzártörvény" ellen tiltakozott a ballib ellenzék - de persze nem a holocáfolást tiltó jogszabállyal van bajuk
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Politico: Izrael lehallgatta a Fehér Házat, de a zsidórajongó Trump nyilvánosan még csak felhozni sem merte

Reklám

Nagy valószínűséggel Izrael helyezett el az utóbbi két évben mobiltelefon-beszélgetéseket lehallgató eszközöket a washingtoni Fehér Ház közelében és más érzékeny washingtoni helyszíneken az amerikai kormányzat szerint – írta a Politico című hírportál csütörtökön, három magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva.
A lap bennfentes forrásai szerint ellentétben más olyan esetekkel, amikor egyértelmű külföldi kémtevékenységet lepleztek le az Egyesült Államok területén, ennek nem lett semmiféle következménye, a Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat nem kifogásolta az ügyet az izraeli kormánynál. A szóban forgó miniatűr lehallgató eszközök mobil átjátszó tornyok működését utánozzák, és így szereznek meg információkat a telefonok helyadatairól és a felhasználókat azonosító kódokról. A berendezések alkalmasak a hívások tartalmának és az adatforgalomnak az elfogására is. Valószínűleg Donald Trump, illetve az ő közvetlen munkatársai lehallgatását célozták az eszközök, bár azt nem tudni, hogy ténylegesen sikerrel jártak-e.
Trump közismerten lazán kezeli a Fehér Ház biztonsági protokollját – emlékeztetett a Politico, amely 2018 májusában írt arról, hogy az amerikai elnök gyakran nem megfelelően védett mobiltelefonon kommunikált barátaival és bizalmasaival. A The New York Times című napilap ezt követően, 2018 októberében arról cikkezett, hogy kínai kémek rendszeresen lehallgatják Trump telefonbeszélgetésit. Erre az elnök úgy reagált, hogy a történet „olyan szinten hiteltelen, hogy neki ideje sincs arra, hogy azt kiigazítsa”.
Zoom
Ekkorra azonban már a belbiztonsági minisztérium is talált arra utaló bizonyítékokat, hogy az amerikai fővárosban és környékén lehallgató eszközök működnek, de azt még nem tudták felderíteni, hogy pontosan kik helyezték el azokat. A Politico értesülése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és más ügynökségek később, a részletes nyomozást követően nagy biztonsággal arra megállapításra jutottak, hogy magas rangú hírszerzési és nemzetbiztonsági pozíciókban dolgozó izraeli kémek helyezhették el a berendezéseket.
Elad Strohmayer, Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője tagadta, hogy Izraelnek köze lenne a dologhoz, és „teljes képtelenségnek” nevezte a felvetést. „Izrael nem folytat kémtevékenységet az Egyesült Államokban” – szögezte le.
Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli miniszterelnöki hivatal is „teljes mértékben hamisnak” nevezte a Politico cikkét. „Az izraeli kormány hosszú ideje elkötelezett amellett, hogy nem folytat hírszerzési tevékenységet az Egyesült Államokban. Ez az irányelv kivétel nélkül érvényesül” – közölték Jeruzsálemben. A hírportál érdeklődésére egy magas rangú amerikai tisztségviselő csak annyit mondott, hogy a kormányzat hivatalosan nem kommentál biztonsággal és hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket. Az FBI sem akart nyilatkozni, a belbiztonsági minisztérium és a titkosszolgálat pedig nem reagált a Politico megkeresésére.
A portál bennfentes forrásai különösnek tartották, hogy a Trump-adminisztráció nem tett semmiféle megtorló intézkedést az ügy miatt, még annyit sem, hogy nem nyilvánosan panaszt tegyen az izraeli kormánynál. „Ez a reakció nagyon eltér attól, mint amit az előző kormány tett volna ebben a helyzetben” – jegyezte meg egy magas rangú hírszerzési tisztségviselő, hozzátéve, hogy a jelenlegi amerikai vezetésnek „másfajta számításai” vannak ebben a kérdésben. Korábbi adminisztrációk minden bizonnyal hivatalos diplomáciai jegyzékben tiltakoztak volna az érintett ország kormányánál – tette hozzá.
Annak ellenére, hogy Donald Trump szívélyes kapcsolatot alakított ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és több, az izraeli kormány számára kedvező gesztust tett, mégis a zsidó állam lett az első számú gyanúsított a lehallgató eszközök ügyében. Az Egyesült Államokban rendszeresen kémkedő Kínát is potenciális gyanúsítottként kezelték, de végül az amerikai hatóságok arra jutottak, hogy a berendezések alapos vizsgálata alapján valószínűtlen, hogy Peking állna ennek az esetnek a hátterében. Izraelnek sokkal inkább megvolt a képessége, illetve a szükséges anyagi forrása egy ilyen szintű művelet végrehajtására.
Izraeli tisztségviselők gyakran tesznek utalást – jogosan – amerikai kollégáikkal folytatott beszélgetéseikben arra, hogy az Egyesült Államok rendszeresen gyűjt hírszerzési adatokat izraeli vezetőkről. Egy egykori magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselő Izrael mostani, fehér házbeli megfigyelési tevékenységével kapcsolatban elismerte, hogy az valóban felvet biztonsági aggályokat. Ugyanakkor tréfálkozva felvetette: „Különben, mit gondolnak, mi mit csinálunk Tel-Avivban?”
(MTI)
Frissítés: Trump nem hisz benne...
Donald Trump nem ad hitelt a Politico című lapban megjelent értesüléseknek, melyek szerint Izrael lehallgatja a Fehér Házat.
„Nem hiszek benne, nem gondolom, hogy az izraeliek ellenünk kémkednek” – közölte az amerikai elnök újságírókkal csütörtökön Washingtonban.
„Minden lehetséges, de én mégsem hiszem, hogy így lenne” – szögezte le Trump, és hozzátette, hogy kapcsolata Izraellel „kiváló”.
A Politico című amerikai lap csütörtökön reggel exkluzív információként közölte, hogy nagy valószínűséggel Izrael helyezett el 2017-ben olyan kicsiny lehallgató eszközöket a washingtoni Fehér Ház közelében és más washingtoni helyszíneken, amelyekkel rögzíteni lehet mobiltelefon-beszélgetéseket. A lap – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – azt is állította, hogy a lehallgatásról az amerikai kormányzatnak is tudomása volt, miután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) részletesen nyomozott az ügyben és arra a következtetésre jutott, hogy izraeli kémek helyezhették el a lehallgató berendezéseket.
Izrael azonnal cáfolta a lapértesülést, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pedig úgy nyilatkozott, hogy a cikk „minden részletében kitaláció”.
Donald Trumpot az újságírók faggatták Iránról és Észak-Koreáról is. Az elnök Észak-Koreáról szólva azt mondta, hogy szándékában áll még az idén találkozni ismét Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.
A teheráni vezetőkkel esetlegesen tartandó tárgyalásokról azt mondta, hogy Irán szorgalmazza a találkozót. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az amerikai kormány készen áll-e a Teherán ellen hozott szankciók feloldására, ahogyan azt Haszán Róháni iráni elnök a tárgyalások előfeltételeként követeli.
„Remélem, hogy sikerül megállapodásra jutnunk, szerintem ők akarják is ezt” – fűzte hozzá. Úgy vélte, hogy a perzsa gazdaság nagyon rossz állapotban van, és ez ösztökélheti a teheráni vezetést a tárgyalásokra.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready