2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:11 Ennek az öregezőnek sem segítettek megjavulni az enyhe büntetések10:30 Több mint száz agyonvert kutya maradványait találták meg Hajdúsámson mellett10:10 Kiscsaládi program délutánra: anya és fia órán, a többi gyerek előtt verte meg az osztálytársat09:51 Sophia Loren úgy látta jónak, ha négerbabusgató holotúlélőként tér vissza09:32 Még néhány ilyen "keto siker", és Norbi is elmehet dolgozni09:10 Korán kelt tegnap néhány unokázós cigány, és a térkő is hideg volt08:50 Meg akarja nézni, ki juttatta börtönbe Budaházyékat? - A Fővárosi Törvényszéken megteheti!08:20 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt07:44 Lecsengőben van a koronavírus-járvány Kínában07:32 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete06:54 A járvány ellenére nem lanyhul a vadállatok iránti kereslet Kínában21:32 Vona már azon agyal, mivel tudna katartikus élményt szerezni keresztgyermeke, az összeborult ellenzék21:18 Nahát, valaki nem helyeselte, hogy hazánk szovjet megszállása alkalmából koszorúztak az egyik holoemlékműnél21:05 Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar20:21 Rekordszámú "antiszemita incidens" történt tavaly Hollandiában - de legalább jön az újabb kárpótlás
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Tárt karokkal várja a baloldali olasz kormány a "civil" hajókat, de azzal a feltétellel, hogy Európa-szerte terítik a rakományt

Reklám

Az Ocean Viking nevű civil hajón Olaszország felé tartó 82 migránsnak az EU-tagállamok közti szétosztását jelentette be az olasz kormány csütörtökön, ehhez a feltételhez kötve a hajó olaszországi kikötésének engedélyezését.
A kormány közleménye szerint a migránsok "szétosztási mechanizmusát" Róma az Európai Bizottsággal közösen koordinálja, és a megszokottnál már több tagállam jelentkezett az Ocean Vikingen tartózkodók csoportjainak befogadására.
A közleményt a migrációról tartott kormányülés után adták ki, amelyen többek között Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi Di Maio külügyminiszter, Luciana Lamorgese belügyminiszter és Lorenzo Guerini védelmi miniszter vett részt.
Ez az első alkalom, hogy az olasz kormány azelőtt kezdi meg a partjaira érkező migránsok szétosztását, hogy az őket szállító hajó az olaszországi vizekre és partokra érkezett volna.
Az Ocean Viking - a francia SOS Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója - jelenleg nemzetközi vizeken Olaszország felé tart: először 50, majd további 34 személyt vett a fedélzetére a líbiai partoktól több mint hatvan mérföldre. Líbia kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt. Szerdán egy gyermekét váró anyát és férjét Máltára szállították, így a hajón 82-en maradtak.
A La Repubblica balközép napilap szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) kormánya mostantól ahhoz a migrációs politikához tartja magát, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán Brüsszelben úgy foglalt össze, hogy ha "százan érkeznek Olaszországba, akkor tízen maradnak, kilencvenet pedig szétosztunk a tagállamok között". A napilapban írt cikkében a PD-politikus Enrico Letta volt olasz kormányfő, a jelenleg érvényes dublini menekültügyi rendszer helyett az Olaszországba érkező migránsok "automatikus szétosztási mechanizmusát" szorgalmazta, elutasítva, hogy egyes tagállamok ezt megtagadják.
A Corriere della Sera napilap úgy látja, hogy a Conte-kormány az Olaszországba érkező migránsok azonnali európai szétosztását találta megoldásként, mivel így a baloldalnak engedve megnyitja a kikötőket, mégsem hagyja a migránsokat Olaszországban. Az újság értesülései szerint az olasz kormánynak ezzel az eljárással az augusztus 5-én - akkor még Matteo Salvini belügyminiszterrel - elfogadott migrációs-biztonsági törvénycsomagot sem kell egyelőre módosítania.
Olasz sajtókommentárok azonban emlékeztetnek arra, hogy az EU-tagállamok kizárólag a menedékkérőket veszik át, miközben az érkező migránsok nagy része nem minősül ennek. Az északkelet-olaszországi Friuli - Venezia Giulia tartomány ezzel egy időben közölte, hogy az utóbbi nyolc hónap alatt mintegy ötezer illegális bevándorló érkezett Szlovénia irányából.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready