Tavaly októberben a szaúd-arábiai koronaherceg megbízásából gyilkos különítmény érkezett a törökországi Isztambulba, s az ottani szaúd-arábiai konzulátus épületében meggyilkolták, majd a főkonzul rezidenciáján földarabolták Dzsamál Áhmád Hásogdzsi neves újságírót, a rijádi királyi udvar tagjai által alkalmazott középkori módszerek kemény bírálóját. A konzulátus épületétől és a főkonzul rezidenciájától a gyilkosság után a szaúd-arábiai diplomaták igyekeztek minél előbb megszabadulni, s ezért jóval áron alul eladták – írja az Ál-Dzsázírá pánarab hírtelevízió honlapja.
Zoom
A most eladott „kísértetkastély” Isztambulban (fotó: abc.net.au)
Szaúd-Arábia sietősen, egyharmad áron eladta a törökországi Isztambulban működtetett konzulátusának és a főkonzul rezidenciájának épületét. Mint ismert, tavaly október 2-án a szaúd-arábiai konzulátus területén meggyilkolták Dzsamál Áhmád Hásogdzsi szaúd-arábiai újságírót, a rijádi királyi udvar sötét módszerinek ismert bírálóját. Az akkori török információk szerint a neves újságírót előbb kegyetlenül megkínozták, s még élt, amikor testét az akkori főkonzul, Muhámmád el-’Otájbi rezidenciájának területén földarabolták, majd sósavval igyekeztek eltüntetni az emberi maradványokat.
Zoom
A szaúd-arábiai főkonzul szintén eladott rezidenciája (fotó: Press Tv)
Titkosszolgálati információk szerint az aljas gyilkosságra személyesen Muhámmád Bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg adott utasítást egy Isztambulba utazó különítménynek. Dzsamál Áhmád Hásogdzsi az iszlám vallás második legszentebb városában, Medinában született, s egyik nagyapja pedig a Szaúd-Arábia államalapítója és első királya, ’Ábdul-’Ázíz ibn ’Ábdurrahmán Ál Szaúd  sikeres orvosa volt… A gyilkosságot szinte a világ minden vezető politikusa élesen elítélte, de leginkább Recep Tayyip Erdogan török elnök.
Zoom
A meggyilkolt Dzsamál Áhmád Hásogdzsi és török menyasszonya (fotó: The Washington Post)
Azt mondják, a gyilkos visszatér a tett színhelyére, de ebben az esetben inkább azt lehetne mondani, hogy a gyilkos menekül a tett színhelyéről. A szaúd-arábiai diplomaták ugyanis Dzsamál Áhmád Hásogdzsi újságíró a 2018. október 2-án – koronahercegi utasításra – végrehajtott kegyetlen meggyilkolása után ugyanis egyre kellemetlenebbül érezték magukat az isztambuli konzulátus épületében. Muhámmád el-’Otájbi akkori főkonzul még a török bűnügyi helyszínelőknek a konzulátus területére történt megérkezése előtt sietősen hazautazott Szaúd-Arábiába. De a jelek szerint utódja, Musz’ád bin ’Ábdurráhmán el-Gánávi főkonzul sem érezhette magát túl jól a törökök által a  gyilkosság után csak „kísértetkastélynak” nevezett isztambuli konzulátuson.
Zoom
Muhámmád el-’Otájbi, korábbi szaúd-arábiai főkonzul Isztambulban (fotó:Reuters)
Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának épületét és a hozzátartozó főkonzuli rezidenciát már az idén augusztusban meghirdették eladásra, s a hírek szerint már alá is írták az adásvételi szerződést. Az kiszivárgott, hogy a két épületet csak jóval áron alul, a tényleges érték egyharmadáért sikerült eladni. Az viszont nem ismert, hogy kik vásárolták meg a két épületet. Az Ál-Dzsázírá hírtelevízió értesülése szerint a szaúd-arábiai konzulátus és a főkonzul rezidenciája a jövőben Isztambul egyik európai, Sariyer nevű kerületébe, az amerikai nagykövetség közelébe költözik.
Hering J. – Kuruc.info