Mickaël Harpont zavart viselkedésű és elméjű ember volt - legalábbis a felesége szerint. Mellesleg nemrég áttért az iszlámra.

Mickaël Harpon (kép: 1984 Magazin)
Zavaros volt a viselkedése és pszichotikus epizód tüneteit mutatta az a férfi, aki csütörtökön késsel támadt rá a rendőrökre a párizsi rendőr-főkapitányságon – idézi a késelő feleségét a BBC. A nő szerint a rendőrként dolgozó férje hangokat hallott a fejében az esetet megelőző napon.
A 45 éves Mickaël Harpon feleségét ugyan őrizetbe vették, de a párizsi ügyészség szerint nem emeltek vádat ellene. Most megpróbálják megállapítani, mi vezethette a férfit a gyilkosságra.
A hatóságoknak a felesége elmondta, hogy a férfinak munkahelyi konfliktusai voltak, nem értett egyet a főnökével, úgy érezte, nem becsülik meg a munkáját. A nő azt közölte, hogy Harpon 18 hónapja tért át az iszlám vallásra, és egyébként 70 százalékban süket.
Zoom
Másfél éve felvette a "béke vallását" (kép: nosignalfound.fr)
A férfi a rendőrszakszervezet szerint IT-sként dolgozott a hatóságnál tizenhat éven át.
Másfél éve áttért az iszlám hitre, és az utóbbi időben már nem beszélt a kolléganőivel, ám arra nem mutatott jel, hogy radikalizálódott volna.
Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Harpon késsel támadt rendőrökre a párizsi rendőr-főkapitányságon. Az első hírek szerint öt rendőrt késelt meg a szintén rendőr támadó, négyen meghaltak, egy rendőr megsebesült. A támadót lelőtték.
(HVG nyomán)
Szombati frissítés: Mégiscsak iszlamista volt a merénylő
A párizsi rendőr-főkapitányságon két nappal ezelőtt négy áldozatot követelő késes ámokfutó az iszlám radikális nézeteit vallhatta és a szalafista iszlamista mozgalomhoz tartozó emberekkel állt kapcsolatban - mondta szombati sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard, a francia terrorelhárítási ügyészség vezetője.
Az első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a 45 éves támadó egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel, azt állította, hogy "megérti" a Charlie Hebdo "szatirikus" hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit.
A francia terrorelhárítási főügyész azt is elmondta, hogy a gyanúsított, akit a helyszínen lelőttek, vallási jellegű üzeneteket küldött a feleségének, mielőtt a támadás reggelén vásárolt két konyhakéssel rátámadt kollégáira a párizsi rendőr-főkapitányság hírszerzési részlegén.
(MTI nyomán)