Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke szerdán közölte, hogy az ellenzék nem vesz részt a 2020-ban megrendezendő parlamenti választáson.
„Nem veszünk részt olyan folyamatban, amely nem kecsegtet valós megoldással a válság rendezésére ” – jelentette ki az ellenzéki vezető.
Guaidó januárban kiáltotta ki magát Venezuela ideiglenes elnökének, azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország ismerte el ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a dél-amerikai országban.
Guaidó nyilatkozatában kitért arra, hogy szerinte a venezuelai válság kiváltó oka abban áll, hogy 2018-ban nem volt tiszta az elnökválasztás. Kijelentette, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elbitorolta a hivatalt, ezért míg hatalmon van, a parlamenti választás megtartása pusztán színjáték lenne.
Guaidó emiatt még a jövő évi parlamenti választások megrendezése előtt elnökválasztást sürget.
A 2018 májusában tartott elnökválasztáson Maduro a szavazatok 67 százalékával győzedelmeskedett. Guidó Népakarat (Voluntad Popular) nevű pártja, illetve másik három ellenzéki politikai erő bojkottálta a voksolást, amely külföldi megfigyelők szerint nem volt sem szabad, sem tiszta.
(MTI)