Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:57 Többtucatnyi halálos áldozata van az indiai átvizeknek11:36 Országos halünneppé tennék július második szombatját11:22 "Ki a székely himnuszt a Parlamentből, le a székely zászlót a Parlamentről!" - követeli a Horthy-szobor megrongálását vállaló hisztérika11:05 Rasszista metrómegállót füleltek le Berlinben10:48 Bolsonaro megvétózta a kötelező maszkvislést előíró törvényt, módosításokat kér10:33 Felborult egy román országjelzésű kisbusz az M7-esen - egy halott, 8 sérült10:16 Földcsuszamlások és árvizek pusztítanak Dél-Japánban - tucatnyian eltűntek09:59 Meghalt egy beteg, két új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak09:41 Rendőröket ejtett túszul egy bennszülött törzs Venezuelában, hogy visszakapják koronavírus-fertőzött vezetőjük holttestét09:26 Lezuhant egy kisrepülőgép Utah-ban09:08 Kanadai katona Trudeau váratlan teherautós látogatója - 22 vádponttal nézhet szembe08:50 Éjféltől újra humanitárius korridort nyitottunk08:35 Svédországban máig nem sikerült elérni a márciusban kitűzött tesztelési célt08:17 Trump a Rushmore-hegynél mondta el véleményét az amerikai forradalom eltörlésére törő kultúrbalról08:04 Több mint 11 millióan fertőzödtek meg a világon
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Trump Erdogan rajongója lett - a viszonyt pedig a török elnök vejeivel üzletelő Jared Kushner egyengeti

Reklám

Azok után, hogy az elmúlt hetekben Donald Trump milyen Twitter-üzeneteket küldött a török elnöknek, sokakat meglephetett, hogy a washingtoni csúcs előtt az amerikai elnök egyenesen Erdogan rajongójának nevezte magát.
Zoom
Fotó: Joshua Roberts / Reuters
A hízelgő kijelentés azért is hangzik kissé meglepően az amerikai elnök szájából, mert a szíriai helyzet csak egy a két ország közötti komoly konfliktusok közül - írja az EuroNews.
Az elmúlt hetek feszültségei után Donald Trump most azt nyilatkozta, hogy a török-szír határon szerinte minden rendben van, a tűzszünet érvényben van, és mindehhez még azt is hozzátette, hogy szerinte a kurdok is elégedettek a kialakult helyzettel.
Az elnöki csúcson egy másik kényes kérdés is szóba került. Az amúgy NATO-tagállam Törökország ugyanis nem a katonai szövetségeseitől, hanem Oroszországtól vásárolt légvédelmi rendszert, ami miatt Washington eléggé megorrolt. A török elnök ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy megvitatták a két ország mélyen gyökerező kapcsolatát a katonai védelmi programokkal kapcsolatban, így az Sz-400 orosz rendszerről és az F35-ös vadászgép programról is, mert, ahogy Erdogan török elnök mondta: a vitás kérdéseket csak párbeszéddel lehet megoldani.
Vejek üzlete a rajongás mögött
Ankarát és Washingtont családi kapcsolatok kötik össze - tárta fel részletes oknyomozó riportban a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint szerdán.
A lap információkkal is megerősített tapasztalatai szerint Donald Trump amerikai elnök Törökország iránt tanúsított rendkívül szívélyes magatartásának hátterében szokatlan, személyes kapcsolatrendszer is meghúzódik: a vők személyes baráti és üzleti kapcsolatai. Ahogyan a lap fogalmaz: a hatalomba beházasodott vők játszanak most kulcsszerepet Ankara és Washington összekapcsolásában.
Egyikük a 41 esztendős Berat Albayrak török pénzügyminiszter, aki Recep Tayyip Erdogan török elnök lányát vette feleségül, és most a többi között az amerikai-török kapcsolatokért is felelős. Másikuk a 38 éves Jared Kushner, aki Donald Trump amerikai elnök nagyobbik lányának a zsidó férje, és Trump a megválasztása után a Fehér Ház egyik tanácsadójává is kinevezte. A lap fontos szereplőként említ még egy harmadik befolyásos vőt: a milliárdos török üzletember, Aydin Dogan lányának férjét, Mehmet Ali Yalcindag-t, aki Donald Trump jelenleg fiai által irányított vállalatbirodalmának üzleti partnere.
A három vő olyan erős és naprakész kommunikációs csatornát épített ki Trump és Erdogan között, hogy alig néhány héttel Ankara észak-szíriai offenzívája után a Fehér Ház már bejelentette a török elnök washingtoni vizitjét. Erre szerdán került sor.
A The New York Times szerint e kommunikációs csatornák hatékonyságát és a személyes kapcsolatok erejét mutatja az is, hogy miközben Donald Trumpot erőteljes kétpárti bírálatok érték a kongresszusban a Törökországnak kedvező lépései miatt, a két elnöknek mégis sikerült együtt alakítania az amerikai politikát a világ egyik politikailag bizonytalan térségében.
A lap felidézte Erdogan egyik idei televíziós interjúját, amelyben a török vezető előre megjósolta, hogy egy, a saját veje és Jared Kushner közötti magánbeszélgetés hamarosan "ismét a normális vágányra tereli" az átmenetileg feszült török-amerikai viszonyt. "A hidakat ilyen módon lehet jól felépíteni" - fogalmazott akkor Erdogan. A Times szerint Berat Albayrak "hátsó traktusban folytatott diplomáciának" szokta nevezni ezeket a személyes, családtagok közötti egyeztetéseket.
Nagy valószínűséggel e kapcsolatrendszernek tudható be, hogy az amerikai elnök kétszer is meglepte saját tanácsadóit, mert tudtuk nélkül telefonon megegyezett a török államfővel az Egyesült Államok szíriai csapatkivonásában, teret adva ezzel Ankara észak-szíriai offenzívájának.
A The New York Times emlékeztetett azokra a bírálatokra is, amelyek azért érték Trumpot, mert - a lap megfogalmazásában - "agresszívan nyomult", hogy egy török állami tulajdonú bankot ne büntessenek szankciókkal az Irán-ellenes szankciók megsértéséért. Felfüggesztette az orosz légvédelmi rendszerek vásárlása miatt Ankara elleni hozott szankciókat is.
Felidézte a lap John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten, a Morgan Stanley bankház egyik zárt körben tartott rendezvényén mondott beszédét is. Ebben Bolton azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok elnöke a politikai döntések meghozatalakor gyakran összemossa a személyes kapcsolatokat az országok közötti kapcsolatokkal. Bolton éppen Ankara orosz fegyvervásárlásait hozta fel konkrét példaként. Ez ügyben Erdogan áprilisban azonnal Washingtonba küldte a vejét, Albayrakot és Yalcindag-t. Mindketten egy Yalcindag szervezte konferencián vettek részt az elegáns - és a Fehér Háztól pár percre fekvő - Trump Hotelben. A rendezvény közben Albayrak átsétált a Fehér Házba, ahol az Ovális Irodában tárgyalt Jared Kushnerrel és Trumppal, sikeresen meggyőzve az amerikai elnököt arról, hogy ne foganatosítson szankciókat Ankara ellen az orosz fegyvervásárlások miatt.
A The New York Times riporterei Isztambulban is gyűjtöttek információkat az oknyomozó riportjukhoz. Erdogan tanácsadóira hivatkozva azt írták: mind az amerikai elnök, mind a török államfő szereti megkerülni a diplomácia hivatalos csatornáit, részben azért is, mert mindketten gyanakvással viseltetnek a saját kormányzatuk munkatársaival és szervezeteivel szemben. "Az Egyesült Államoknak megvan a maga kialakított rendszere, amelyet mélyállamnak is hívhatunk, és ez természetesen akadályokat gördít. Ezek az obstrukciók jelentik számunkra az egyik nagy kényelmetlenséget" - idézte Erdogan egyik tavaszi kijelentését az amerikai lap.
A The New York Times hozzátette: nem Törökország az egyetlen állam, amellyel Donald Trump ilyen szokatlan, informális, családtagok közötti kapcsolatrendszer révén ápolja az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatait. Hasonló a helyzet Washington és Szaúd-Arábia között is. Az amerikai-szaúdi viszony "bonyolításában" szintén kulcsszerepe van Jared Kushnernek. Az elnök veje személyesen áll kapcsolatban Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready