Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:21 Így támad az antirasszista kölyökniggerhorda11:57 Többtucatnyi halálos áldozata van az indiai átvizeknek11:36 Országos halünneppé tennék július második szombatját11:22 "Ki a székely himnuszt a Parlamentből, le a székely zászlót a Parlamentről!" - követeli a Horthy-szobor megrongálását vállaló hisztérika11:05 Rasszista metrómegállót füleltek le Berlinben10:48 Bolsonaro megvétózta a kötelező maszkvislést előíró törvényt, módosításokat kér10:33 Felborult egy román országjelzésű kisbusz az M7-esen - egy halott, 8 sérült10:16 Földcsuszamlások és árvizek pusztítanak Dél-Japánban - tucatnyian eltűntek09:59 Meghalt egy beteg, két új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak09:41 Rendőröket ejtett túszul egy bennszülött törzs Venezuelában, hogy visszakapják koronavírus-fertőzött vezetőjük holttestét09:26 Lezuhant egy kisrepülőgép Utah-ban09:08 Kanadai katona Trudeau váratlan teherautós látogatója - 22 vádponttal nézhet szembe08:50 Éjféltől újra humanitárius korridort nyitottunk08:35 Svédországban máig nem sikerült elérni a márciusban kitűzött tesztelési célt08:17 Trump a Rushmore-hegynél mondta el véleményét az amerikai forradalom eltörlésére törő kultúrbalról
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Partizán heringek tüntettek Salvini ellen

Reklám

Hering-mozgalomnak nevezték el magukat azok a baloldali olasz fiatalok, akik utcai tiltakozással kísérik Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője választási kampányát Emilia Romagna tartományban, és Bologna után Modena városában is Salvini ellen tüntettek hétfő este.
Zuhogó esőben mintegy hétezren gyűltek össze a Modena központjában rendezett villámakción, amelyet a városban tartózkodó Matteo Salvinivel szemben hívtak össze. A résztvevők pártzászlók helyett kartonpapírra rajzolt heringeket hoztak magukkal.
A tömeg a Bella ciao egykori olasz partizándalt énekelte. A megmozdulás egyik szervezője, Jamal Hussein húszéves mérnökhallgató beszédében kijelentette, hogy a demonstrációt a "gyűlölet politikája" ellen tartották. A villámakciót Liliana Segre szenátornak, "holokauszt-túlélőnek" dedikálták, akit az utóbbi időben állítólag több antiszemita támadás ért. A felszólalók hangsúlyozták, hogy a Ligával szemben álló, eddig megosztott erőket most a Matteo Salvinivel szembeni ellenállás kovácsolta egybe.
Matteo Salvini Modenában kampányfinanszírozó vacsorán vett részt.
„Demokráciába ez is belefér, azzal a feltétellel, hogy ne uszítsanak erőszakra és ne fenyegessenek halállal” – kommentálta a Liga vezetője a demonstrációt. Arra utalt, hogy a modenai megmozdulás egyik szervezője korábban közösségi oldalán az ő halálát kívánta. Az oldalt hétfőn bezárták. Matteo Salvini megjegyezte, hogy a tüntetőknek semmi javaslatuk sincsen a Salvini-ellenességen túl.
Paolo Gentiloni, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa, korábbi kormányfő és leendő EU-biztos közösségi bejegyzésében köszöntötte a „heringeket”.
A „heringek” mozgalma múlt csütörtökön mutatkozott be, amikor Matteo Salvini Bolognában elindította a tartományi választási kampányt. Négy bolognai fiatal – szintén közösségi oldalakon való mozgósítással – 12 ezres demonstrációt rendezett annak bizonyítására, hogy nemcsak a Liga tud tereket megtölteni, hanem a Liga ellenzői is képesek erre.
A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy pártjelvények helyett papírból kivágott heringet vigyenek magukkal. Magyarázatuk szerint a kis méretű, sűrű rajban mozgó és tipikus Földközi-tengeri hallal a „csendes többség” erejét akarták érzékeltetni, amely nem akad Salvini horgára.
A kezdeményezők hangsúlyozták, hogy az általuk indított mozgalom politikamentes, olasz sajtókommentárok szerint azonban a háttérben a PD-hez közeli szervezők állnak. A PD politikusai szerint a Hering-mozgalom felébresztette a pártot eddigi tétlenségéből, és visszavezeti a baloldalt „oda, ahonnan indult”, vagyis az utca embere közé.
Hasonló akcióra készülnek jövő hétfőn Parmában is.
Emilia Romagna és a déli Calabria tartományban január 26-án tartanak választást. Korábban Umbria tartományban a Liga vezette jobbközép győzött majdnem hatvan százalékkal.
Emilia Romagna hagyományosan baloldali térségnek számít, ahol a Ligára nehezebb feladat vár, mint Umbriában: a felmérések szerint jelenleg a baloldal a nagyobb városokban, a Liga vidéken vezet. Umbriával ellentétben azonban Emilia Romagnában a két kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a PD külön indul. Calabriában az előrejelzések a jobbközép előnyét mutatják.
Matteo Salvini korábban úgy vélekedett, hogy ha Umbria után a Liga megszerzi Emiliát is, a szeptemberben választások nélkül hatalomra jutott M5S-PD kormánynak „le kell vonnia a következtetést”.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready