Haszan Róháni iráni elnök szerdán bejelentette, hogy sikerült véget vetni a több napja tartó zavargásoknak, amelyek hátterében szerinte az iszlám köztársaság külföldi ellenségei állnak.
„Az iráni nép újra egy történelmi megmérettetésen van túl, és megmutatta: akkor sem hagyja ellenségeinek, hogy hasznot húzzanak a helyzetből, ha éppen elégedetlen az ország vezetésének módjával” – idézte Róhánit honlapján az IRIB állami műsorszolgáltató.
„A spontán kormánypárti tüntetések a legékesebb bizonyítékai az iráni nép erejének” – tette hozzá az elnök.
Országszerte ezrek vettek részt a kormánypárti megmozdulásokon szerdán az iráni állami média szerint.
Az országos tüntetések múlt pénteken kezdődtek az üzemanyag árának növekedése miatt. A hatóságok válaszul lekapcsolták az internetet, és több mint ezer embert őrizetbe vettek. A megmozdulások során az iráni biztonsági erők éles lőszerrel is lőtték a tömeget. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint 21 városban legalább 106 ember halt meg. Irán légből kapottnak nevezte a számokat és az AI vádjait. Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és felszólította az iráni hatóságokat: ne folyamodjanak erőszakhoz a békés tüntetések feloszlatásakor.
Teherán az Egyesült Államokat, Izraelt és Szaúd-Arábiát sejti a kormányellenes tüntetések mögött.
Irán vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah kedden biztonsági problémának nevezte a tiltakozáshullámot, amelynek sikerült gátat szabni.
Visszaszorítottuk az ellenséget a katonai színtéren és a politikai háborúban – mondta.
(MTI)