Legalább kilenc ember, köztük négy civil halt meg egy autóba rejtett pokolgép robbanásában szombaton a török határ közvetlen közelében lévő észak-szíriai Tell-Abjadban – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
A robbanás további 22 embert sebesített meg a városban, amely a török csapatok és a velük szövetséges szíriai lázadók ellenőrzése alatt áll – közölte a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő, nagy-britanniai központú emigráns csoport.
A merényletet, amely a sokadik hasonló támadás a török hadsereg szíriai hadműveleteinek októberi kezdete óta, senki nem vállalta magára.
A török támogatást élvező lázadók a támadásért azt a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoportot tették felelőssé, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart, és a területén harcoló kurd szakadár lázadók szövetségeseként kezel.
„A mai robbantás a YPG stílusjegyeit viseli magán. A robbanóanyaggal megrakott autót tipikusan egy főútvonalon helyezték el, és távirányítással repítették a levegőbe” – mondta a német hírügynökségnek nyilatkozva a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű lázadócsoport egyik parancsnoka.
A török hadsereg és helyi arab szövetségese, az SNA október 9-én indított offenzívát Északkelet-Szíriában a régiót ellenőrző kurd milícia, a YPG ellen. Az október 17-én született török-amerikai és az október 22-én aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás értelmében a YPG-nek ki kellett vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból, s azóta Törökország szünetelteti műveleteit. Az Ankara és Moszkva között létrejött egyezség alapján a felek a határövezeti zónában közös járőrözést kezdtek. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.
(MTI)