Luigi Di Maiót erősítette meg az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikai vezetőjeként a párt alapítója, Beppe Grillo szombaton annak ellenére, hogy az M5S több politikusa és szavazóbázisa is hátat fordított a párt gyengüléséért felelősnek tartott Di Maiónak.
A Beppe Grillo és Luigi Di Maio találkozóját követő M5S-közlemény hangsúlyozta, hogy Luigi Di Maiót nem leváltani, hanem segíteni kell.
"Ezentúl én is mellette fogok állni"- jelentette ki Beppe Grillo az újságírók előtt. A civil mozgalomból lett párt alapítója hozzátette, hogy az M5S januárban új koalíciós szerződést akar kötni a baloldali Demokrata Párttal (PD) a közös program erőteljesebb megvalósítása érdekében.
Elemzők szerint Beppe Grillo ezzel arra utalt, hogy az M5S tovább akar kormányozni még akkor is, ha a januárban esedékes tartományi választásokon tovább veszít támogatottságából.
Beppe Grillo úgy vélekedett, az M5S politikusainak és szavazóinak észre kell venniük, hogy a mozgalom már nem az, mint ami korábban volt. "Nem lehetünk ugyanazok, előre kell menni" - mondta. A humorista Grillo a tőle megszokott iróniával megjegyezte, hogy a legnagyobb káoszból varázslatos eredmények születhetnek.
Luigi Di Maio távozása azután vetődött fel, hogy a párt vezetőjeként "szünetet" javasolt, azt szorgalmazva, hogy az M5S ne induljon az Emilia Romagna és Calabria tartományban január 26-ra kitűzött választásokon. Di Maio indoklása szerint ugyanis fennáll a veszély, hogy az M5S az októberben Umbriában tartott választásokon felmutatott 7 százaléknál is kevesebbet ér el. Annál is inkább, mivel az M5S jelöltjei a januári tartományi fordulóban egyedül, vagyis a szövetséges PD-től külön indulnak.
A kérdést - a párt szokása szerint - internetes szavazásra bocsátották csütörtökön: az M5S regisztrált választóiból mintegy 20 ezren mondtak véleményt, és 70 százalékuk a tartományi választásokon való részvételre voksolt. Ez volt az első alkalom, hogy a szavazóbázis ellentmondott politikai vezetőjének.
Ezt követően az M5S több politikusa is Luigi Di Maio félreállását szorgalmazta, testületi döntéseket sürgetve az eddigi egyszemélyes pártvezetés helyett.
A mozgalomból 2009-ben lett politikai formáció 2013-ban jutott be a római parlamentbe, és évekig a legnagyobb olasz pártnak számított. A 2018-as parlamenti választásokon 32,6 százalékkal szerepelt, támogatottsága azonban a 2019-es európai parlamenti választásokon 17,1 százalékra esett vissza.
Az M5S tizennégy hónapon át a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligával kormányzott, majd a baloldali PD-vel folytatta. A kormányváltás se segített a párton, amely ezt követően Umbriában 7,4 százalékra esett vissza.
Sajtókommentárok szerint Beppe Grillo nem engedhette meg Luigi Di Maio távozását, hiszen ez jelenleg csak tovább gyengítette volna az M5S-t, és azonnali kormányválsághoz vezethetett volna.
(MTI)