Irán 2 milliárd dollár hitelt kér Oroszországtól - jelentette be az orosz energiaügyi miniszter, miután az előző napokban egyeztetett az iráni energiaügyi miniszterrel.
Alekszandr Novak azt mondta, hogy Irán hőerőművek és vízerőművek építéséhez, vasútvonalak bővítéséhez, továbbá metrószerelvények beszerzéséhez kéri a kétmilliárd dollárt. Az orosz miniszter elmondta: az iráni kérést már vizsgálja a pénzügyminisztérium.
Irán eddig 3 milliárd dollár kölcsönt kért Oroszországtól, és ezt szeretné most megtoldani további két milliárd dollárral. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség emlékezetett arra, hogy Oroszország 2015 őszén ígéretet tett arra, hogy 5 milliárd dollár folyósít Iránnak közös infrastrukturális fejlesztésekre.
Irán azután fordult Oroszországhoz újabb kölcsönért, hogy az országban november 15-én tiltakozások kezdődtek, mert a kormány váratlanul a háromszorosára emelte az üzemanyagot árát. A tüntetések lecsillapítására lekapcsolták az internethálózat nagy részét. Értesülések szerint 21 településen 106 tüntető halt meg a rendvédelmi szervekkel történt összecsapások során.
(MTI)