2019. december 7., szombat, Ambrus napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:52 Ezer tüntető nagyon nem örült a "megszálló" Putyinnak Minszkben19:30 Hosszú Katinka ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult19:16 Sáskacsempész szírt tartóztattak le18:46 Megbosszulták a szóváltásba keveredést a hirtelen megjelenő rokonok18:20 Országszerte ködre figyelmeztet az OMSZ18:03 Kirúgták az NKE-ről a Botka-fúró "kisgazda" zsidót, mert szexistagyanúsan szólt be a Rácz Zsófia-féléknek17:46 Macron barátját is utolérték a korrupcióellenes vizsgálóbírók17:19 Nem engedi a legfelsőbb bíróság Trumpnak, hogy visszahozza szövetségi szinten a halálbüntetést17:04 Újra egyre többen félnek a sötétedés után az utcára menni, a cigányfertőzött vidékeken a legóvatosabbak16:33 Negyven év után kerültek elő a legnagyobb NDK-s műtárgylopás során meglovasított képek16:18 Disznó-majom kimérákat kotyvasztottak kínai tudósok, de nem éltek sokáig15:59 Megkerült az eltűnt 13 éves kislány - nem szólt a szüleinek arról, hogy két éjszakát a barátainál tölt15:46 Von der Leyen 170 millió euró uniós támogatásról állapodott meg Etiópiával, de az elnökük közölte, hogy ennél több kell15:21 A globális felmelegedés és a óceánok szennyezése miatt egyre kevésbé kapnak levegőt a cápák14:53 NNK: decemberben sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Merkel ál-kereszténydemokrata pártja továbbra is a szocikkal folytatná a "jó kormányzást"

Reklám

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusai elutasítják a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződés újratárgyalását, és a kormányzati munka folytatását sürgetik partnerüktől.
Vezető CDU-s politikusok a hét végén nyilatkoztak az SPD-hez fűződő viszonyról azzal kapcsolatban, hogy a szociáldemokraták elnökjelölő pártszavazásán a kormányzás folytatását megkérdőjelező politikusok nyertek.
A szavazás nem változtat a koalíció helyzetén, a legfontosabb továbbra is a "jó kormányzás", ennek alapja pedig a változatlanul érvényes koalíciós szerződés - szögezte le Paul Ziemiak, a CDU főtitkára.
Hasonlóan nyilatkozott számos további CDU-s politikus is, és a harmadik kormánypárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) - a CDU testvérpártjának - főtitkára, Markus Blume, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak kijelentette, hogy pártja szerint nem történt változás a kormányzati együttműködés alapját tekintve, hiszen a koalíciós szerződés továbbra is érvényes.
Az SPD pártszavazását Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminiszter és Saskia Esken szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő nyerte. Így őket választják majd meg társelnököknek a párt december 6-án kezdődő kongresszusán.
A Walter-Borjans/Esken duó az SPD balszárnyához és a CDU/CSU-val folytatott kormányzás kritikusaihoz tartozik, győzelmük bizonytalanná teszi a nagykoalíció jövőjét.
A pártszavazás eredményének szombati kihirdetése utáni első nyilatkozataikban elmondták, hogy nem kívánják azonnal kivezetni pártjukat a kormányból, de úgy látják, a kongresszuson alaposan át kell gondolni, hogy a szociáldemokraták milyen feltételek mellett vállalhatják a folytatást.
A jelenlegi kormány - Angela Merkel kancellár negyedik, és utolsó kormánya - 2018 elején alakult meg, megbízatása elvileg a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig tart.
A kormányzás folytatásának vagy befejezésének kérdése azért égető a német szociáldemokraták számára, mert 2002 óta nem nyertek országos szintű választást, és az azóta a CDU/CSU kisebbik partnereként kormányon eltöltött évek - a 2005-2009-es, a 2013-2017-es és a 2017 őszi Bundestag-választással kezdődött ciklus - még inkább megtépázták választói támogatottságukat.
Így az SPD, amely a 2002-es Bundestag-választáson még a szavazatok 38,5 százalékával végzett az első helyen, a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok csupán 13-14 százalékára számíthatna, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready