Bezár!
2020. augusztus 8., szombat, László, Zádor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:21 Berlinben vaddisznó orozta el egy nudista férfi számítógépét (16+)16:59 Lassan az egész Székelyföldön is kötelező lesz a zsúfolt kültéren a maszkviselés16:43 Aláírást gyűjt a Mi Hazánk a Karácsony Gergely-i autósüldözés ellen16:25 Ukrajna és a Krím közé állhat a koronavírus is16:07 Kezdődik a parlagfűszezon15:48 Tovább nőtt a napi esetszám Csehországban15:32 Ökológiai vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson a zátonyra futott japán hajó miatt15:17 Gőzerővel irtják az esőerdőket Brazíliában, de az alelnök ebben is talált valami biztatót15:05 Robbanás áldozata lett a holland nagykövetné is - Közel félszáz embert még keresnek Bejrútban14:53 Repült a Nehéz Kő árbevétele a csillagos égig14:13 Visszanyalt a chicagói fagyi13:58 Ha humanisták lennénk, ilyen KFC-be vezető összkomfortos alagutat ásnánk az illegálisoknak a gúnyhatáron13:40 A japánmaszk az új spanyolviasz - evés közben is használható csúcstechnika13:23 Városi gyűlést bombázott le a szaúdi vezetésű koalíció Jemenben13:01 Trump is részt vesz a Libanon megsegítésére szervezendő videós donorkonferencián
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Babis: nem fizetünk vissza semmit az uniós kasszába az Agrofert-ügyben

Reklám

Csehország semmilyen brüsszeli támogatást nem fog visszafizetni az uniós kasszába – jelentette ki szerdán Andrej Babis cseh miniszterelnök azzal összefüggésben, hogy lapértesülés szerint az Európai Bizottság könyvvizsgálói jelentése megállapította, Prágának több százmillió koronát vissza kell utalnia az ő politikai és gazdasági tevékenysége közötti összeférhetetlenség miatt.
A CTK hírügynökség jelentése szerint Babis a jövő évi költségvetési vita megkezdése előtt, a képviselőházban felszólalva mondta ezt.
„Nem igaz, hogy visszafizetjük a pénzt. Fikarcnyi okunk sincs erre. Abszurdnak tartom azt, ahogyan az európai könyvvizsgálók értelmezik a cseh jogrendszert, és kioktatnak minket arról, hogyan értelmezzük azt” – hangoztatta Babis.
Ismét leszögezte, hogy ő a törvény szerint járt el, amikor 2017 februárjában, a cseh összeférhetetlenségi törvény módosítása után speciális vagyonkezelő alapokba helyezte az Agrofert holdinghoz tartozó, több tízmilliárd koronás cégeit.
A Deník N jobboldali cseh hírportál kedden szivárogtatta ki, hogy Csehországnak az Európai Bizottság könyvvizsgálói jelentése szerint 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kell visszafizetnie az uniós kasszába a Babis politikai és gazdasági tevékenysége közötti összeférhetetlenség miatt.
Babis továbbra is az Agrofert holding végső tulajdonosa és 2017 februárjától a két vagyonkezelői alapé is, ezeket közvetlen módon a kezében tartja, és személyes gazdasági érdekei fűződnek a holding sikeréhez – idézte a befolyásos internetes napilap az uniós ellenőrök mintegy 250 oldalas jelentésének kulcsfontosságú megállapítását.
Az európai uniós ellenőrök januárban jártak Prágában, és egy héten keresztül ellenőrizték a korábban Babishoz köthető Agrofert holdingot érintő dokumentumokat. Az uniós könyvvizsgálói jelentés végső változatát pénteken küldték meg Csehországnak, ezt prágai kormányzati körök is megerősítették, de a dokumentumot nem hozták nyilvánosságra, és hivatalosan sem a tartalma, sem a vizsgálat eredménye nem ismeretes.
Zdenek Nytra, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) szenátora, aki ideiglenesen az uniós auditot felügyelő felsőházi bizottságot vezeti, felszólította Klara Dostalova regionális fejlesztési minisztert és az Európai Bizottságot, hogy hozza nyilvánosságra a brüsszeli könyvvizsgálók végleges jelentését. Dostalova viszont leszögezte, hogy ezt nem teheti meg, mert bizalmas iratról van szó. Nytra azonban ezzel nem ért egyet.
Babis közölte szerdán, hogy nem lenne kifogása az ellen, ha Zdenek Hrib prágai polgármester – a Cseh Kalózpárt politikusa – közzétenné a dokumentumot. A jelentést megkapta a prágai polgármesteri hivatal is, és Hrib azt mondta, hogy hivatala vizsgálja, milyen szankciókkal szembesülhet, ha közzéteszi a dokumentumot.
Babis szerint a könnyvizsgálói jelentés végleges ugyan, de számára nem tűnik véglegesnek a döntés, mert csupán arra szólítja fel Csehországot, nyilatkozzon arról, hogy elfogadja-e a benne foglaltakat. Miután Prága megkapja a hivatalos fordítást, hatvan napja lesz arra, hogy benyújtsa a jelentését a könyvvizsgálói ajánlások végrehajtásáról – fejtette ki Babis, hozzátéve: azért hozta fel ezt a témát szerdán, mert a képviselőház csütörtöki rendkívüli ülésén akarja megvitatni a könyvvizsgálói jelentést, de ő nem vesz részt a vitában, mert őt nem érinti.
A cseh kormányfő mindig is azt állította, hogy nincs összeférhetetlenségi helyzetben, és a brüsszeli vizsgálódásokat Csehország elleni politikai támadásnak tartja. Amióta cégeit a vagyonkezelői alapokba helyezte, az Agrofert holdingot csak mint volt tulajdonát emlegeti. A hatályos szabályok szerint amint Babis befejezi politikai szerepvállalását, az Agrofertet újra visszaveheti személyes tulajdonába, saját közvetlen irányítása alá. Az ellenzék szerint Babisnak a helyzet feloldása érdekében meg kellene válnia cégei irányításától, vagy pedig le kellene mondania politikai szerepéről. A miniszterelnök váltig azt hangoztatja, hogy nem sértett törvényt, és nem mond le, Brüsszelnek pedig nincs joga a cseh jogrend értelmezésére.
Az Agrofert holding Csehország egyik legnagyobb agráripari, élelmiszeripari és vegyipari cége, amely több mint harmincháromezer embernek ad munkát, Andrej Babis pedig Csehország második leggazdagabb embere.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready