Tizenöt év szabadságvesztésre ítélte korrupciós vádakkal Szapar Iszakov volt kirgiz miniszterelnököt pénteken Biskek szverdlov kerületi bírósága – közölte a törvényszék titkárságának szóvivője.
„Iszakovot bűncselekmény elkövetésében találták bűnösnek, és megfosztják minden állami kitüntetésétől” – fűzte hozzá az illetékes.
Szapar Iszakov 2017 augusztusa és decembere között töltötte be a kormányfői tisztséget. Kabinetjétől a biskeki parlament vonta meg a bizalmat. Akkor megfosztották a „volt miniszterelnök” titulustól is.
A vádhatóság verziója szerint miniszterelnökként korrupciós ügyletekbe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítése során, amelyet 386 millió dolláros (115 milliárd forint) áron végzett el a kínai TVEA vállalat.
Iszakov mellett másfél tucat ember érintett az ügyben, soraikban egykor magas rangot viselt tisztségviselők is vannak. Köztük van a hét és fél év börtönre ítélt Zsantoro Szatibaldijev is, aki 2012 szeptembere és 2014 márciusa között volt kormányfő. Szatibaldijev koalíciós kormánya napvilágra került korrupciós ügyek miatt bomlott fel.
(MTI)