2020. január 17., péntek, Antal napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:29 Gyámságuk alatt álló lányokat futtattak a derék nevelőszülők15:52 Végrehajtónak adja ki magát egy trükkös csaló15:41 Irán nem szeretné, ha "politikai ügy" lenne az ukrán gép lelövéséből15:17 Emberölés miatt körözött norvég férfit fogtak Röszkén14:55 Felfüggesztettel megússza a pécsi "brit" ékszertolvaj14:27 Emberrel a szélvédőjébe szorulva menekült egy gázoló Kőbányán14:05 Élőlánccal védené meg a Turult a Mi Hazánk13:35 A budapesti gettó "felszabadulására" emlékeztek - de elfelejtettek köszönetet mondani Szálasinak12:48 Lengyelek vásároltak új kamiont egy iráninak12:00 Máris teljesült Pokorni vágya: leragasztották a nagyapja nevét - az elkövető is a nyilasok egyik kiirtott áldozata lehet11:50 Egyszer nem akar Orbán pénzt adni az erőforrásainak, máris feljelentik11:42 Lemondott az ukrajnai kormányfő egy kiszivárgott felvétel miatt, melyből kiderül, hogy Zelenszkijnek fogalma sincs a gazdaság működéséről11:28 Pokoljárás Pokorni módra10:51 A felzárkóztatás mintapéldánya: Gyilkos volt a beceneve a zsámboki cigánynak, aki megölte, majd megerőszakolta a pelenkázásra szoruló 88 éves asszonyt10:24 Nemzeti nagyságunk a homoszexuális lobbi célkeresztjében
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Házelnöki szék járt, csak nem jutott a koszovói demokratáknak

Reklám

Egyre bizonytalanabb a koszovói kormányalakítás, a parlament csütörtöki alakuló ülésén ugyanis az októberi előrehozott választást megnyerő Önrendelkezés (Vetevendosje) jelöltjét választották meg házelnöknek, holott a korábbi megbeszélés szerint a poszt a második helyen végzett Koszovói Demokrata Szövetségnek (LDK) "járt volna".
Közel három hónapja tartottak előrehozott parlamenti választást a kis, balkáni országban, s noha a koalíciós tárgyalások már az előzetes eredmények ismeretében megkezdődtek, megállapodás azóta sem született. A vita azért alakult ki, mert mindkét fél azt szeretné, hogy az övé legyen a köztársasági elnöki szék, miután 2021-ben lejár Hashim Thaci államfő megbízatási ideje.
A parlamentnek azonban az alkotmány szerint meg kellett alakulnia, így a köztársasági elnök csütörtökre össze is hívta az ülést, amelyen a képviselők letették esküjüket, valamint megválasztották a házelnököt és öt helyettesét.
Az Önrendelkezés a saját soraiból Glauk Konjufcát javasolta a parlament elnökének posztjára, és ezt a képviselők többsége, közöttük az LDK tagjai meg is szavazták. Az alakuló ülést követően azonban az LDK elnöke, Isa Mustafa korábbi kormányfő közölte: az Önrendelkezésnek nem lett volna szabad jelölnie senkit, a korábbi megállapodás szerint ugyanis a házelnök az LDK soraiból került volna ki.
Az október 6-i voksolást az Albin Kurti vezette eddigi ellenzéki, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg, és a 120 tagú törvényhozásban 29 helyet szerzett. A második helyen pedig az eddig szintén ellenzéki, Isa Mustafa vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végzett 28 mandátummal.
Az alkotmány értelmében az államfő a parlament alakuló ülése után felkéri a legtöbb mandátumot szerzett párt vezetőjét, Albin Kurtit a kormányalakításra. A megbízott politikusnak 15 napja lesz arra, hogy bemutassa kormányát, és azt a képviselőház el is fogadja. Amennyiben nem sikerül, az államfő mást bíz meg kormányalakítással. Utóbbi jelölt sikertelensége esetén pedig ismét előrehozott választást kell kiírni.
A koszovói sajtó beszámolói szerint Hashim Thaci államfő már pénteken leült volna tárgyalni Albin Kurtival, és megbízta volna a kormányalakítással, Kurti pártja azonban közleményben tudatta, hogy a politikus nem tartózkodik Pristinában, így nem tud találkozni a köztársasági elnökkel. Egyes információk szerint viszont többen is látták a politikust a koszovói fővárosban pénteken, és tudni vélik, azért nem akart találkozni Hashim Thacival, mert szeretne még néhány napot nyerni a kormányalakítási tárgyalásokra, egyelőre ugyanis bizonytalan a támogatottsága.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready