A szíriai polgárháborúban kislányokat, köztük kilencéveseket erőszakoltak meg és kényszerítettek szexuális rabszolgaságba, kisfiúkat kínoztak meg, kényszerítettek katonai kiképzésre vagy arra, hogy „kivégzéseket” hajtsanak végre nyilvánosan – áll egyebek között az ENSZ szíriai vizsgálóbizottságának csütörtökön kiadott jelentésében, amely először foglalkozott kizárólag a háborúban rekedt gyerekek helyzetével.
A testület a szíriai polgárháború 2011-es kezdetét követően nem sokkal kezdte el vizsgálni és feljegyezni az arab országban elkövetett jogsértéseket.
A jelentés készítői úgy fogalmaznak: a szíriai gyerekekkel szembeni erőszak jóval túlmutat azon, hogy a harcoló felek kereszttüzében rekedtek. „A konfliktus nyolcadik éve után a gyerekek Szíriában változatlanul jogsértéseket szenvednek el: meggyilkolják, megnyomorítják, megsebesítik és árvává teszik őket, ők szenvedik meg leginkább a harcoló felek által elkövetett erőszakcselekményeket” – áll a beszámolóban.
A jelentés a 2011 szeptembere és 2019 októbere közötti időszakot elemezte több mint 5000, szíriai gyerekekkel, valamint szemtanúkkal, túlélőkkel, hozzátartozókkal, egészségügyi szakemberekkel, disszidensekkel és harcosokkal készített interjú alapján.
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szélsőségesei kislányokat, köztük kilencéveseket kényszerítettek szexuális rabszolgaságba, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető milícia által ellenőrzött területeken pedig kisfiúkat toboroztak harc céljából.
A jelentés szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya, amely a nemzetközi jog értelmében az emberi jogok tiszteletben tartásáért is felel az általa ellenőrzött területen, figyelmen kívül hagyta ezeket a kötelezettségeket. A vizsgálóbizottság szerint kormánypárti orvlövészek rendszeresen vettek célba gyerekeket, a kormányerők gyakran kazettás lőszereket, vákuumbombákat és vegyi fegyvereket vetettek be olyan civil célpontok ellen, mint például iskolák vagy kórházak.
A vizsgálóbizottság szerint jelenleg több mint kétmillió gyerek nem tud iskolába járni, tízezrek kényszerültek éveket kihagyni az iskolában. A beszámoló szerint iskolák ezreit semmisítették meg vagy használták katonai célpontokra az elmúlt években. A kormányerők rendszeresen támadtak iskolákat. Január 1-jén például nyolc civil, köztük négy gyerek vesztette életét a kormányerők rakétatámadásában, amelyet aktivisták beszámolója szerint egy iskola ellen hajtottak végre a felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.
A testület felszólította a kormányt és a harcoló feleket: tegyenek meg mindent azért, hogy a gyerekek ismét iskolába járhassanak.
A jelentés nem szolgált adatokkal a halálos áldozatok számát illetően a gyerekek körében. Ennek oka, hogy a vizsgálóbizottság évek óta nem tartja számon a halálos áldozatokat, arra hivatkozva, hogy nem tudná ellenőrizni az adatokat, mivel nem léphet be az ország területére. A beszámoló azonban megjegyzi, hogy mintegy ötmillió gyerek vált menekültté Szírián belül és kívül, „megfosztva gyerekkorától” az erőszakcselekmények által, amelyekért az összes fél felelős.
Az előző jelentésekhez hasonlóan a háromtagú vizsgálóbizottság ajánlásokat is megfogalmazott a harcoló feleknek, a szíriai kormánynak és a nemzetközi közösségnek. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzése szerint azonban számos ajánlást valószínűleg figyelmen kívül hagynak, és kevés konkrét eredmény várható.
(MTI)