Nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is az új koronavírus útján gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány – jelentette ki kedden Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
Tedrosz Adanom Gebrejesus a kór elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésének elősegítésére szervezett kétnapos genfi konferencián elmondta, védőoltás csak 18 hónap múlva lehet elérhető a vírus ellen, így addig is a jelenleg rendelkezésre álló módszereket kell alkalmazni a terjedés fékezése érdekében.
A vírust COVID-19-nek nevezték el, erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére van szükség – tette hozzá. A WHO irányelvei értelmében tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.
Gebrejesus azt is közölte, hogy Kínában már 42 708 ember fertőződött meg, 1017-en meghaltak. A megbetegedések 99 százaléka Kínában történt, megítélése szerint a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is.
Sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, tette hozzá, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd "áttörte a fajok közötti akadályt", és most már emberről emberre is terjed cseppfertőzéssel.
Kilenc napig is aktívak maradhatnak gazdatest nélkül
A koronavírusok akár 9 napig képesek aktívak maradni üveg, fém és műanyag felületeken – írja az Infectioncontroltoday.com egy német vizsgálat eredményére hivatkozva. A jelentés készítői 22 korábbi kutatás eredményeit vizsgálták meg, amelyek emberek között is terjedő koronavírusok (MERS, SARS, HCoV) esetében használt fertőtlenítőszerek hatásait elemezték.
Ezek szerint a legjobb módszer a kórokozó elpusztítására az, ha a szennyeződésnek kitett felületet egy percen belül etanol 62–72-es, hidrogén-peroxid 0,5 százalékos és nátrium-hipoklorit 0,1 százalékos oldatával tisztítják meg.
A kutatók megjegyezték, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kórházi fertőtlenítőszerek is elegendők lehetnek a fertőzés megelőzésére.
(MTI - hvg)