2020. június 2., kedd, Kármen, Anita, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:30 Mi Hazánk: emlékezzünk és emlékeztessünk!17:02 Mirkóczki "amit 2010 előtt mondtunk, nem volt igaz" Ádám is elhagyja a süllyedő hajót - de nem azért...16:47 Most épp az ún. Szlovákiával dúl a szerelem, még az is kiderült, hogy Pozsonynak szívügye a felvidéki magyarság16:16 Vajon csak a Mi Hazánk megemlékezésétől rendült meg az ORÖ, vagy Rácz László szexuális szokásai is megérintették őket?16:03 "Semlegesítik" Hitler szülőházát a szellemiségétől ma is rettegő demokraták15:46 Egy kis nosztalgia az őszödi beszéd évfordulójának árnyékában: az MSZP frakcióvezetője azt szerette volna, ha újra oszlatják a rendőrök a "rasszistákat"15:31 Találós kérdés: honnan lesz Nike-cipője a niggernek?15:22 Felmérés: nincs olyan magyar, aki ne úgy gondolná, hogy a trianoni diktátum igazságtalan és túlzó volt15:08 Salvini: számunkra Magyarország példakép14:35 Ha nem cigány témáról van szó, még Balognak is vannak értelmes gondolatai14:29 Ausztráliában is beindította a tüntetéshullámot az amerikai néger halála14:13 Száz néptáncos közös előadása emlékeztet a diktátumra a Hősök terén13:54 Rablóink rokonszenve: legkevésbé az oláhok és a rácok kedvelnek minket - az érzés kölcsönös13:34 Lesz Himnusz június 4-én a zsidó/ballib tévékben és rádiókban? Hamarosan kiderül13:22 Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Rendszeresen tanácskozik mostantól a spanyol és a katalán kormány

Reklám

Havonta tanácskozik a spanyol kabinet és a katalán autonóm közösség kormánya mostantól azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust – közölte közös nyilatkozatban a két kabinet szerdán, miután az első találkozót megtartották Madridban.
A három órás megbeszélést követően kiadott dokumentumban hangsúlyozták: a fennálló politikai probléma politikai megoldást kíván, amely párbeszéd révén érhető el.
Quim Torra katalán elnök a találkozó utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a konfliktus az olyan alapvető jogok tagadásából fakad, mint a véleményszabadság, a gyülekezési szabadság, de mindenek felett a népek önrendelkezési joga.
„Katalónia demokratikusan és szabadon akar dönteni saját politikai jövőjéről” – hangoztatta.
Mint mondta, a két kormány elindult „a párbeszéd útján”, az első találkozó arra szolgált, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, ismertessék álláspontjaikat és kinyilvánítsák: meg akarják oldani a helyzetet. Hozzátette: a következő megbeszélést márciusban Barcelonában tartják.
„Tudatában vagyunk az ellentéteknek, amelyek elválasztanak bennünket” – jelentette ki María José Montero spanyol kormányszóvivő, hozzátéve, hogy épp ezért nem is várnak rövidtávon megoldást. Véleménye szerint ez megbeszélés az első nagyon fontos lépés volt az intézményi normalitás felé, és mind Katalónia, mind Spanyolország érdekében fontos, hogy valódi eredményt érjenek el. A szocialista politikus szerint csak a párbeszédre lehet alapozni a jövőt a jobb együttélés érdekében.
A két kormány közötti tárgyalások megkezdése feltétele volt annak, hogy január elején a spanyol parlament szavazásán Pedro Sánchez miniszterelnökké választását lehetővé tegye tartózkodásával a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) párt, amely a függetlenségi katalán kormánykoalíció tagja.
A katalán kormány a tanácskozások során szeretné elérni egy az állam által engedélyezett és elismert önrendelkezési referendum megtartását, valamint a bebörtönzött katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését. A spanyol kormány ezzel szemben elutasítja a népszavazást és továbbra is az alkotmányba foglalt katalán autonómia fenntartása mellett áll.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready