2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás13:12 Megbüntettek egy hazudozó román magyargyűlölőt, aki tankokat is bevetne a székelyek ellen
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva és Varsó az idei katyni és szmolenszki megemlékezés elmaradásának okán vitatkoznak

Reklám

A moszkvai lengyel nagykövetség a Covid-19 világjárvány jelentette kockázatra hivatkozva bejelentette, hogy későbbre halasztották a lengyel kormányküldöttség katyni és szmolenszki megemlékezését - közölte az orosz külügyminisztérium.
Az orosz diplomáciai tárca éles hangvételű állásfoglalásban reagált a varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk nyilatkozatára. A lengyel tisztségviselő pénteken azt mondta, azért halasztották el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő április 10-re tervezett oroszországi látogatását az 1940-es katyni mészárlás és a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa 10. évfordulója alkalmából, mert az orosz hatóságok nem adtak időben egyértelmű, írásbeli választ a Varsó által előterjesztett, az út logisztikai feltételeire vonatkozó javaslatokra.
A moszkvai külügyminisztérium a dokumentumban, amely "provokációval" és "kirívó hálátlansággal" vádolta meg Varsót, azt állította, hogy már a vizitre vonatkozó igény február 14-i kézhezvétele után kifejezte készségét az együttműködésre, és egyúttal bekérte az előkészítéshez szükséges információkat. Az Oroszországban március 4-én járt lengyel előkészítő csoport ígéretet tett ezek megküldésére, amit csak március 25-re teljesített.
Az orosz diplomaták szerint a lengyel fél a tervezett küldöttség létszámát és összetételét többször megváltoztatta, de az orosz külügy a világjárvány okozta nehézségek közepette is "maximális készséget és együttműködést tanúsított". Március 30-án a két ország illetékes biztonsági szervei videókonferencia keretében tartottak egyeztetést. Ezen a moszkvai tájékoztatás szerint orosz részről egyebek között közölték, hogy a Szmolenszkbe tartó küldöttség számára megnyitják a határt, és hogy készek a további egyeztetésre.
"A lengyelekkel való kapcsolattartás egész ideje alatt Varsó elégedettségét fejezte ki a közreműködés szintjével kapcsolatban" - áll a dokumentumban, amely szerint Moszkva az ügyből "levonta a megfelelő következtetéseket".
A Lech Kaczynski néhai lengyel elnök vezette küldöttség különgépe 2010. április 10-én zuhant le Szmolenszknél. A Tu-154M-es a delegációt a szovjet NKVD által lengyel katonatisztek ellen elkövetett katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre szállította. A katasztrófában 96 ember, a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője vesztette életét.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready