Bezár!
2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád, Karcsa napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:53 Pünkösdkor sincs kamionstop09:27 Csökken a magyarországi madárállomány08:54 Venezuela aranyért veszi az élelmiszert08:38 Az Egyesült Államokban már több mint százezer halottat tulajdonítanak a járványnak08:10 Szép munkát végez a Jobbik Lenin-fiúja: Sneider lemondott és kilépett, Farkas követte, a bundás a mosdóba menekült08:05 Mától meghatározott feltételekkel megtarthatók a szabadtéri rendezvények07:50 Meghalt 4 krónikus beteg, 3816-ra emelkedett a fertőzöttek száma07:40 Egy 36 éves nő az angyalföldi gyilkosság elkövetője07:35 Öten meghaltak egy balesetben a 710-es főúton Balatonkenesén07:30 Mi Hazánk: a rendőrségi félretájékoztatás ellenére megtartjuk a cigánybűnözés elleni felvonulást06:55 Szombattól látogathatók a Várkapitányság szabadtéri programjai a budai Várban22:39 Titkos fegyvergyártó műhelyeket lepleztek le Oroszországban 22:20 Ismét emelkedett a halottak száma Olaszországban22:04 "Lehetetlent nem ismerve, hatalmas erőfeszítések árán" - Orbán szerbiai zsidókat etetett21:48 "Én költő vagyok és katolikus" - 39 éve hunyt el Pilinszky János
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Biden szexuális zaklatási ügyében inkább lapítanak a máskor oly heves MeeToo-demokraták

Reklám

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje csütörtökön megkezdte az alelnök-jelöltek kiválasztását, miközben továbbra sem szólt az ellene felhozott szexuális zaklatási vádról.
Biden korábban azt ígérte, hogy női politikust választ alelnök-jelöltjéül. Amerikai sajtóinformációk szerint a jelöltjei Kamala Harris, kaliforniai és Amy Klobuchar minnesotai szenátor, Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója és a georgiai Stacey Abrams. Valamennyien a 77 éves Bidennél jóval fiatalabbak, és eddig tartózkodtak attól, hogy biztassák Bident a szexuális zaklatási vádak tisztázására.
Bident a korábban mellette dolgozó, jelenleg 56 esztendős Tara Reade vádolta meg szexuális zaklatással. Azt állította, hogy a politikus még szenátorként 1993-ban a falhoz lökte és erőszakoskodott vele, majd miután ezt a nő szóvá tette, kirúgták állásából. Az amerikai sajtóban több tanú megerősítette az elmondottakat, és kiderült, megvan a videó arról is, hogy abban az évben a nő édesanyja betelefonált a CNN akkori egyik sztárja, Larry King műsorába, javasolva, hogy nézzenek utána egy bizonyos "ismert szenátor" dolgainak.
Biden akkori szenátusi munkatársai vagy azt mondják, hogy nem emlékeznek a történtekre, vagy tagadják Reade állításait.
Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök csütörtökön azt mondta: "elégedett" azzal, hogy Biden nem foglalkozik a vádakkal.
Joe Biden még áprilisban szóvivője, Kate Bedingfield közvetítésével tagadta a vádakat, de személyesen nem szólalt meg. A vele készített interjúkban a riporterek nem firtatják az ügyet.
Elemzők szerint a demokraták nehéz helyzetben vannak, mert eddig mindig az ilyen ügyek kivizsgálását követelték és élére álltak a 2017 októberében kezdődött - a nők szexuális zaklatása elleni harcot zászlajára tűző - MeeToo-mozgalomnak is. Több elemző emlékeztet arra, hogy a kinevezése előtti meghallgatás-sorozaton Brett Kavanaugh konzervatív főbírónak milyen hevesen hangoztatott - és mint később kiderült, megalapozatlan - szexuális zaklatási vádakkal kellett szembenéznie.
Frissítés: Biden: ez soha, de soha nem történt meg
Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje egy televíziós interjúban és egy közleményben is tagadta pénteken az ellene felhozott szexuális zaklatási vádakat.
"Nem, ez nem igaz, egyértelműen kijelentem, hogy ez soha, de soha nem történt meg" - állította az MSNBC reggeli magazinműsorában az amerikai politikus.
Biden egy hónap után szólalt meg személyesen is az ügyben. Egyik volt munkatársnője, a jelenleg 56 éves Tara Reade hetek óta azzal vádolja őt, hogy 1993-ban, amikor még szenátor volt, Biden a szenátus folyosóján erőszakoskodott vele, s amikor később szót emelt ez ellen, kirúgták az állásából. Reade több médiumnak is nyilatkozott erről, de Biden eddig csak szóvivőnője révén cáfolta a vádat
A rá vonatkozó dokumentumok között kutatni tilos
Pénteki interjújában Biden kijelentette: a nemzeti levéltárban sem található dokumentum arról, hogy valaha valaki is panaszt tett volna róla ilyen ügyben. Azt azonban kategorikusan visszautasította, hogy a delaware-i egyetem archívumában lévő, rá vonatkozó dokumentumokat közzétegye. Biden régebben Delaware állam szenátora volt, s jelenleg is ott lakik. A politikusi pályafutására vonatkozó valamennyi dokumentumot a helyi egyetem archívumának adta át, de amikor több amerikai lap újságírója is nemrégiben szeretett volna kutatni a dokumentumok között, az egyetem igazgatótanácsa ezt elutasította. Az intézmény igazgatótanácsának Joe Biden is tagja.
Az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták várható elnökjelöltje kifejtette: mindig azon az állásponton volt, hogy ha egy nő ilyen vádakkal hozakodik elő, akkor meg kell hallgatni, de alaposan ellenőrizni is kell, amit mond. "Ennek ebben az esetben is így kell történnie" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a sajtónak "kérlelhetetlenül" ki kell derítenie az igazságot. "Az igazság pedig az, hogy ezek az állítások hamisak" - hangoztatta.
Az elmúlt hetekben Joe Biden számtalan interjút adott az amerikai sajtóban, de az újságírók tartózkodtak attól, hogy a szexuális vádakra vonatkozó kérdéseket tegyenek fel neki. The New York Times, a The Washington Post és az AP hírügynökség is belevágott oknyomozó riportba, de ők csak Reade egyik névtelenül nyilatkozó ismerősét találták meg. A The New York Times a Biden-kampánytörzs kérésére utólag korrigálta az egyik cikkét. Az egykori szenátusi munkatársak pedig vagy nem emlékeztek az ügyre, vagy cáfolták a vádakat. Több másik orgánum azonban - köztük a Business Insider - teret adott a vádat alátámasztó interjúknak is, s előkerült a CNN hírtelevízióból egy 1993-ban sugárzott beszélgetés is, amelyben Reade édesanyja beszélt lánya megpróbáltatásairól, igaz, csak "egy ismert szenátorként" említve a zaklatót.
Biden a pénteki televíziós interjú után közleményt is kiadott, amelyben megismételte az interjúban elhangzottakat és azt hangoztatta: Reade többször is változtatott a történeten, és semmilyen dokumentummal nem tudja alátámasztani a vádakat. A közleményben hozzátette: azt kéri a szenátus titkárától, hogy kérjen ki a nemzeti levéltárból bármilyen dokumentumot, amely alátámasztja, hogy panaszt emeltek ellene szexuális zaklatás miatt.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready