Bezár!
2020. július 3., péntek, Kornél, Soma, Napsugár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:10 Összeütközött két vonat egy svájci hegyi alagútban16:01 Megvan Macron új kormányfője15:54 Szoborrongálás Judapesten is: vörös festékkel öntötték le Horthy Szabadság téri emlékművét - videók a biciklis támadóról15:52 Így üldözi a normalitást a "genderlobbi"15:49 HARCOS 2004-2020 - nemzeti ruházati márka már 16 éve (x)15:41 Zsidó tüntetés New Yorkban: Izrael vonuljon ki a megszállt palesztin területekről!15:32 Megkezdődött Törökországban a volt Nissan-vezér ügyében vádolt hét ember pere14:35 Milliárdokból adunk tiszta vizet és szívgyógyászati központot Ugandának - Szijjártó ettől várja, hogy majd otthon maradnak14:17 Nyolc év fegyházra ítéltek egy férfit, amiért drogot akart eladni13:47 Sorozatos rendőrségi bírságok a Mi Hazánk vezetőinek, Facebook-bejegyzésekért is13:32 Rendkívüli helyzetet hirdettek Belgrádban a járvány súlyosbodása miatt12:50 Csak a fekete hableányok számítanak, pusztuljanak a rasszista halak!12:37 Szajhák tüntettek Berlinben - "pénzügyi támogatás" kell nekik12:22 Orbán: a migráció ügyében nem tudunk együttműködni a németekkel11:54 Elfogadták a 2021-es költségvetést
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"

Reklám

Teresa Cheng hongkongi igazságügyi miniszter szombaton bírálta az Egyesült Államok szerinte "intervencionista politikáját", és rámutatott, hogy Donald Trump amerikai elnök fenyegetései nem egyeztethetőek össze a nemzetközi alapelvekkel.
Trump pénteken bejelentette: megvonja Hongkong különleges kereskedelmi státuszát a kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, amely szerinte korlátozza a város autonómiáját. Az amerikai elnök szerint Kína megsértette a Hongkongra vonatkozó brit-kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat.
Teresa Cheng szerint szó sincs az autonómia korlátozásáról.
"Egy ország vagyunk" - szögezte le a tárcavezető. "Éppen ezért a nemzetbiztonsági ügyek - ahogy bárhol máshol a világon - a központi hatóságok hatáskörébe tartoznak" - mutatott rá a Kína-barát hongkongi tárcavezető.
Cheng aláhúzta: bármiféle beavatkozás kísérlet, amely korlátozná egy ország jogát saját nemzetbiztonsági törvényeinek elfogadására, sértené a be nem avatkozás nemzetközi alapelvét.
A kínai parlament csütörtökön elfogadta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely várhatóan szeptemberben lép életbe. A jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. Hongkongi ellenzéki politikusok és demokráciapárti aktivisták attól tartanak, hogy a jogszabály a szabadságjogokat korlátozza majd.
John Lee hongkongi nemzetbiztonsági miniszter is kifogásolta Washington hozzáállását, és nyomatékosította, hogy a hongkongi kormány határozottan ellenzi az intervencionista politikát. Leszögezte: ellenzi, hogy az Egyesült Államok az elnyomás és a megfélemlítés eszközeit használja Hongkonggal szemben. A politikus aláhúzta: a pekingi és a helyi vezetés a hongkongi alkotmánnyal összhangban végzi tevékenységét.
A hétmillió lakosú Hongkong - amely korábban brit koronagyarmat volt - 1997-ben került vissza Kínához, s az "egy ország, két rendszer" elve alapján ötven éven át széleskörű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready