Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak19:09 Újabb gyilkosság történt Érden18:45 Halálos baleset történt a sajóivánkai vasúti átjáróban18:22 Törökországból egészen Lengyelországig jutott kamionnal egy 34 egyedes sáskarakomány17:40 "Sikeres vértanúműveletet" hajtottak végre Mogadishuban17:21 Berlinben vaddisznó orozta el egy nudista férfi számítógépét (16+)
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Megnövekedett a radioaktív sugárzás Skandinávia és a Baltikum felett

Reklám

A finn, norvég és svéd sugárzásbiztonsági hatóságok még a hét elején jelentették, hogy a szokásosnál nagyobb, ám az emberi egészségre nem káros mennyiségű radioaktív izotópot jeleztek a műszereik, írja a BBC. Azt azonban mindhárom skandináv ország kizárta, hogy a sugárzás a három ország valamelyik atomerőművére lenne visszavezethető.
Holland szakértők az adatok kielemzése után úgy vélték, hogy a sugárzás Nyugat-Oroszország felől érkezhetett Skandinávia és a Baltikum fölé, és egy fűtőelem károsodására utalhat.
Az orosz Roszenergoatom úgy reagált, az ország két északnyugati atomerőműve, a Szentpétervár melletti Leningrád Atomerőmű és a Murmanszktól 150, a finn határtól 100 kilométerre a tundra közepén található Kola Atomerőmű rendeltetésszerűen működik, és egyikből sem jelentettek sugárzást.
A Roszenergoatom szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, egyik erőműből sem érkezett panasz meghibásodás miatt. A sugárzás mértéke az erőművek környékén nem változott júniusban.
Jelenleg mindkét atomerőműnél van olyan blokk, amelyen épp a korábban betervezett karbantartási munkálatok zajlanak. A Kola-félszigeten lévőben a 3-as blokknál május közepén, a 4-esnél június 11-én kezdődtek a munkálatok, a Szentpétervár közelében lévőben a 3-as blokk karbantartásán május 15. óta dolgoznak. Utóbbi reaktorblokk úgynevezett forralóvizes, azaz a csernobili atomerőműhöz hasonló elven működik.
A Novije Izvesztyija arra is felhívta a figyelmet, hogy a térségben van még atomerőmű, Moszkvától 350 kilométerre északra a Kalinyin atomerőmű. Az orosz cáfolat azonban csak arra tér ki, hogy a két, korábban említett atomerőműben semmiféle meghibásodást nem észleltek.
Az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezetének (CTBTO) vezetője, Lassina Zerbo a Twitteren osztott meg egy térképet, melyen a sugárzás forrásának feltételezett térsége látható.
 
 
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton jelezte, hogy látta a jelentéseket, és több információt kért be a tagállamoktól.
Bár a CTBTO vezetője szerint polgári célú nukleáris létesítményből jöhetett a detektált sugárzás, a találgatások között azonban felmerült az is, hogy a forrás egy atommeghajtású jégtörőn – ilyen működik Murmanszkból indulva is – vagy egy atom-tengeralattjárón is lehetett, amilyenek szintén állomásoznak a térségben.
(Index)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready